Belföld

Megosztott a baloldal Bíró mögött

A hataloméhes ellenzék kitart a szerencsétlen jelöltállítása mellett

Miközben a baloldali pártok Gyöngyösi Márton EP-képviselőnek köszönhetően nemzetközi hangulatkeltésbe kezdtek, a rasszista és antiszemita kijelentéseiről elhíresülő Bíró László felpörgette kampányát: immár saját propagandakiadvánnyal is reklámozza magát.

Megosztott a baloldal Bíró mögött
Fotó: Bíró László Facebook-oldala

Ismert, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú egyéni választókerületében október 11-én tartanak időközi választást. A Fidesz–KDNP, a tragikus körülmények között elhunyt korábbi térségi képviselő, Koncz Ferenc lányát, Koncz Zsófiát indítja. A szivárványkoalíció a jobbikos Bíró mögé állt be. Bár a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria minapi döntésének értelmében Bíró mögött nem szerepelhet jelölőszervezetként pártja, a Jobbik – az őt jelölő pártelitet ugyanis még nem jegyezték be –, az MSZP, a Momentum, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Párbeszéd viszont feltűnik a támogatók között. Vagyis az ellenzék nemhogy elhatárolódna a politikus kijelentéseitől – mint például: „A kutyám majd megveszik, amikor a tetűcsúszdások elmennek a ház előtt” –, hanem kitart a szélsőséges jelölt mellett.

Bíró esetleges győzelmét követően csupán a jelölő pártok parlamenti frakciójába ülhet be. Ez még kínosabb helyzetbe hozhatja a baloldalt, amelynek szellemi holdudvara már most elhatárolódott a jobbikostól. Tamás Gáspár Miklós filozófus úgy fogalmazott: „Azt reméltem, miután a Jobbik technikai okokból nem jelölheti Bíró Lászlót, a többi ellenzéki párt visszalépteti őt. – Hozzátette: – Ha ez így marad, és Bírót indítják, azt javasolnám a szerencsi ellenzékieknek, ne menjenek el szavazni.”

Az nem lehet, hogy ellenzéki pártok úgy jelöljenek egy rasszistát/nácit a Fidesz–KDNP-vel szemben, hogy még előválasztást sem tartanak, mert esetleg kiderülne, hogy nem az ő jelöltjük az „igazi” – írta közleményében Székely Sándor független országgyűlési képviselő.

Kapcsolódó írásaink