Belföld

Gyárfás továbbra is tagad minden vádat

Több ellentmondással szembesítette a bíróság Gyárfás Tamást, a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt egykori televízióst, a Nap Tv elnökét a büntetőper keddi tárgyalásán.

Gyárfás továbbra is tagad minden vádat
Számos ellentmondással és korábbi vallomásával szembesítette a bíró a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt egykori televízióst
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Honnan tudott bizonyos Sas László arról 1997 őszén, hogy Gyárfás Tamás, a Nap Tv tulajdonosa megbízást adott Tasnádi Péternek Fenyő János médiavállalkozó megöletésére, vagyis egy olyan eseményről, amely 1998. február 11-én be is következett? – ezt a kérdést tette Póta Péter bíró kedden a Fővárosi Törvényszéken, ahol folytatódott a Fenyő-gyilkosságra történő felbujtással vádoltak büntetőpere. Gyárfás Tamás első rendű vádlott továbbra is tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Kijelentette: sem Tasnádi Pétert, sem pedig Portik Tamást nem bízta meg üzleti riválisa megöletésével.

A vádirat szerint a Vico birodalom feje, Fenyő és a Nap Tv tulajdonosa között hosszantartó üzleti vita robbant ki, ennek kívánt véget vetni Gyárfás. Elsőként Tasnádi Pétert bízta meg a gyilkosság végrehajtásával, ám Tasnádi ezt nem tette meg, ezután bérelte fel Gyárfás az azóta több alvilági leszámolás miatt fegyházbüntetését töltő Portikot.

A keddi tárgyaláson Tasnádi szerepét próbálta tisztázni a bíróság, ám ennek kapcsán számos olyan ellentmondás merült fel, amire az első rendű vádlott a bíróság szerint zavaros magyarázatokat adott. Az úszószövetség elnöki posztját is hosszú időn keresztül betöltő vádlott arra sem tudott érdemi magyarázatot adni, miért nem jelentette fel a gyilkossági ügy főnyomozóját, ha az rá akarta venni 2004-ben az éppen börtönbüntetését töltő Tasnádit, tegyen Gyárfásra terhelő vallomást, s akkor „Eldorádó lesz". Hiszen a hamis tanúzásra történő rábírás bűncselekmény.

Mint a bíró fogalmazott, Gyárfás a Fenyővel történő üzleti vitája időszakában, amikor adócsalás miatt folyt vele szemben eljárás, a jegyzőkönyv szerint azt mondta az ügyésznek, ha nem szünteti meg vele szemben az eljárást, akkor magas rangú rendőri kapcsolatait felhasználva „leteszi az ajtaja elé lábtörlőnek." Ebben az ügyben miért nem kereste fel magas rangú kapcsolatait, s tett feljelentést a főnyomozóval szemben? – kérdezte a bíró.

Tasnádi megbízása kapcsán terhelő tanúvallomást tett Gyárfásra Tasnádi volt felesége, egy magát álnéven megnevező személy, bizonyos Fenyvesi, és egy informátor, egy bizonnyal védett tanú, akinek kilétét a bíróság nem fedte fel. A zsarolóit elhajtotta – jegyezte meg a bíró – , ugyanakkor ezt nem tette meg Tasnádi és Portik esetében.

Gyárfás arról is beszélt, Tasnádi Péter megbízása csak „városi pletyka" volt, az alvilág pedig megpróbált keresni az ügyön, utalt a zsarolási kísérletekre. Tasnádi felesége szerinte azért mondott rá terhelőt, mert volt férjén akart bosszút állni, aki meg akarta öletni, az anyósát pedig sósavval öntötte le. Tasnádi először a börtönből hívta fel, ekkor telefonon jelezte, hogy Kovács Lajos főnyomozó milyen vallomásra akarta rábírni.

A Portikkal történő hangfelvételen az is hallható, hogy a Nap Tv tulajdonosa rettegett attól, mi lesz, ha Tasnádi kijön a börtönből. A 2005-ös találkozásuk alkalmával a Normafánál Tasnádinak maga ajánlott tíz millió forint kölcsönt, de tudta, hogy azt soha nem kapja vissza, papírt sem írtak róla. Csak azért adta, mert „jobb a békesség", mert tudta róla azt is, hogy Tasnádi „embereket veretett meg", s azt is, hogy „csak le akarja húzni".

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom