Belföld

Fiktívszámla-gyártó nagyhatalom az MSZP

Pest megye a korábbi pártelnök, Tóbiás József idején a szocialisták kifizetőhelye volt

A rendőrség a szentendrei alapszervezet üléséről készült hangjegyzőkönyv alapján egy másik ügyben is nyomozást rendelt el az MSZP háza táján. Ennek alapján költségvetési csalás gyanúja is felmerül az érdi alapszervezetnél történtek kapcsán.

Fiktívszámla-gyártó nagyhatalom az MSZP
Kínos számlatömbök. Sem Tóbiás Józsefet, sem Tóth Bertalant nem zavarták
Fotó: MH

A 2016-ban történt Budapest, Jókai utcai költözésnek máig élő hatásai vannak az MSZP-ben, ugyanis nem ez az egyetlen ügy, amelyben immár a rendőrség vizsgálódik költségvetési csalás gyanújával, s amelyről lapunk a múlt héten számolt be. Ennek lényege az volt, hogy a Pest megyei MSZP irodavezetője ötvenkét alapszervezeti elnök nevére állított ki számlát több mint négyszáz esetben, ám ténylegesen pénzt nem adott át a számukra, ugyanakkor az alapszervezeti elnökök nevét – mintha ők ténylegesen átvették volna az ellátmány összegét – ráhamisították a bizonylatra.

Minderre annak nyomán derült fény, hogy a költözés miatt kinyitott páncélszekrényből kihullottak a számlatömbök, itt szembesültek többen is a történtekkel. Az esetről Trenka István, az MSZP egykori Pest megyei elnöke számolt be lapunknak, akit emiatt a pártvezetés azonnal felfüggesztett, s az elnökség a kizárását kezdeményezte. Trenka lapunknak egy másik számlaügyről is beszélt, amely annak kapcsán került elő, hogy a rendőrség a szentendrei alapszervezet üléséről készült hangjegyzőkönyvet bekérte. Ezen hangzott el az, hogy az MSZP-nél Érden is voltak fiktív számlatömbök.

A történet lényege, hogy az MSZP helyi szervezete egy irodát bérelt Érden az egyébként Varsóban bejegyzett Neptun Kiemelten Közhasznú Egyesülettől. A Neptun rendszeresen készpénzes számlát állított ki a bérleti díjra, illetve a rezsiköltségekre, vevőként pedig az MSZP érdi alapszervezetét tüntették fel. Később azonban a számlatömbben szereplő zöld, tehát első példányokat a párt gazdasági igazgatója lesztornózta, s ezt visszatették az eredeti tömbbe. Az eredeti számlák ki­fizetését az érdi alapszervezeti elnök, Szűcs Gábor engedélyezte, s küldte meg az MSZP központjának, ahol a könyvelést vezették. Ezeket a gazdasági igazgató tehát visszaküldte, majd az MSZP Pest megyei irodájának egyik munkatársa vásárolt egy új számlatömböt, amelyben a vevőt kicserélték, az érdi szervezet helyett az MSZP Pest megyei szervezetét tüntették fel. Ezeken a számlákon viszont azt már nem tüntették fel, hogy ki engedélyezte a kifizetést, illet­ve ki vette fel hozzá a pénzt, s persze az sem derült ki, hogy ki vette át a pénzt a Neptun részéről. Ez utóbbi azért is furcsa lett volna, mert az egyesület érdi székhelyén a ház lakói elmondták, hogy ott ilyen egyesület sohasem működött.

Trenka István lapunk kérdésére, hogy a számlát miért cserélték ki, azt válaszolta, hogy feltehetően azért, hogy ne legyen nyoma annak, hogy ki engedélyezte a kifizetést, illetve ki utalványozta a számla kiegyenlítéséhez a pénzt. Trenka lapunknak elmondta, a számlacsere már az Állami Számvevőszék pénzügyi ellenőrzésének lezárását követően történhetett, azután, hogy a korábbi Pest megyei elnök, Tóbiás József lett az MSZP országos szervezetének elnöke. Tóbiás ez idő tájt éppen Érden élt, előbb bérelte, majd megvásárolta Hagyó Miklós házát, s az érdi elnök pedig a legfőbb bizalmasa volt
a Pest megyei szervezetben.

Trenka, aki 2015-ben lett a párt Pest megyei elnöke, nem volt hajlandó ellenjegyezni a Pest megyei adatokat a párt mérlegbeszámolójában, az esetet pedig a párt és a választmány elnökének, Tóbiás Józsefnek és Hiller Istvánnak és Tóth Bertalan a frakcióvezetőnek is jelentette, ám vizsgálat nem indult a pártban.

Kapcsolódó írásaink