Belföld

Forrongás az MSZP-ben, egyre nő az elégedetlenség

Egy küldött kritizálta a pártvezetést, fegyelmi eljárás indult ellene

Egy kongresszusi küldött belső levele szerint törvénytelenül módosította az MSZP a párt alapszabályát a veszélyhelyzet leple alatt. A levelet közreadó választmányi elnökhelyettessel szemben etikai vizsgálat indult – értesült lapunk.

Forrongás az MSZP-ben, egyre nő az elégedetlenség
Tóth Bertalan sok mindent megtesz az újrázásért
Fotó: MH/Purger Tamás

A márciusban kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet leple alatt, annak vége előtt tíz nappal az MSZP országos elnöksége online szavazással hívta össze a párt következő kongresszusát, ilyen módon módosította a párt alapszabályát is – derül ki egy párton belül terjesztett „nyílt levélből”, amelyet F. Péter kongresszusi küldött írt Tóth Bertalan elnöknek és Molnár Zsolt pártigazgatónak.

A küldött így írta le a történteket: „Az országos elnökség elrendel egy online szavazást a vészhelyzetre való hivatkozással olyan kérdés(ek)ben, mint az MSZP Alapszabálya átfogó módosítása, a párt gyökeres átalakítása, a szervezeteink jog- és hatásköreinek drasztikus megnyirbálása. Mindezt egy korábbra meghirdetett és elmaradt kongresszus napirendjének álcája mögé bújtatva, egy virtuális szavazással akarja elintéztetni a kongresszusi küldöttekkel. Miért csak most jutott a T. Elnökség eszébe, hogy ezzel a kiváló, a küldöttek száját befogó, kongresszust színlelő, de ugyanakkor a pártot egy gombnyomással átalakító ötlettel álljon elő?” – teszi fel a kérdést a küldött az online szavazás bevezetéséről, a társelnöki rendszer bevezetéséről.

A levélíró szerint semmi sem indokolja a kapkodást, illetve azt, hogy a kongresszusi küldöttektől megvonják annak lehetőségét, hogy a párt gyökeres és történelmi átalakításánál az ügyrendről, a megszólalási és javaslattételi lehetőségekről, a demokratikus küldötti és képviseleti jogaikról vitában döntsenek egy kongresszus keretei között. Mindezt úgy, fejti ki a küldött, hogy az online rendszernek hiányzik a tanúsítványa, amely bizonyítaná, hogy akkreditált, független szervezet által auditált rendszerről lenne szó. „Ameddig ilyen tanúsítvány nincs, addig minden rendszer nyitott és manipulálható” – teszi hozzá.

Vagyis az MSZP-ben előbb szavaztak elektronikusan arról, hogy a jövőben lehessen elektronikusan szavazni, a párt alapszabályát törvénytelen módon változtathatták meg, annak joghatálya sem lehet – állította a küldött. Az MSZP választmányának elnökhelyettese a belső levelezésben az érintett kongresszusi küldötteknek is szétküldte a levelet.

A levelezőlistán azonban voltak olyanok is, akik azóta kiléptek a pártból, vagy tagságuk fel volt függesztve, emiatt az illetővel szemben etikai vizsgálatot indítottak – magyarázták forrásaink.

Kapcsolódó írásaink