Belföld

Elfedik belső vitáikat a baloldali pártok

Hétértékelő. A Bíró László mögött felsorakozó szervezetek zsákbamacskát árulnak a szavazóknak, nincs szó a jelölt programjáról sem – véli az elemző

A baloldalról, a vírus elleni védekezésről és a hamarosan ismét felerősödő uniós vitákról is beszélt lapunknak Kiszelly Zoltán elemző. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, a visegrádiak patrióta és szuverenista politikája a brüsszeli tervek útjában áll.

Elfedik belső vitáikat a baloldali pártok
Ballikosok. Jakab büszke rá, hogy Bírót Gyurcsány is támogatja
Fotó: Facebook

A szerencsi választás fontosabb az ellenzéknek, mint a kormányoldalnak. A baloldali pártok leginkább a fideszes kétharmad lebontásával kampányolnak, így ha nyernek, az az összefogás sikere lesz, akkor nem arról kell majd beszélniük, ami elválasztja egymástól őket, például a Jobbik antiszemitizmusáról – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Kifejtette, a Bíró László mögött felsorakozó pártok tehát zsákbamacskát árulnak a szavazóknak, nincs szó a jelölt programjáról, a tét számukra országos szintű, a vitát akarják megspórolni.

Ha Bíró nem szerzi meg a parlamenti mandátumot, megint az ellenzékváltó hangulat erősödne, pláne, hogy 2019 ősze óta már több helyen felbomlott a szivárvány­koalíció, s így Gyurcsánynak lesz igaza, aki korábban azt mondta: ha országosan győznek, jön a káosz. Kiderülhet októberben az is, elég-e a botránypolitizálás, illetve a külföldről behordott ötletek. Az ellenzéki szavazók mindenesetre jobbat érdemelnek – fogalmazott lapunknak a szakértő, aki szerint a balos pártok most emiatt zárják soraikat, s lehetőség szerint nem fedik fel a közöttük meglévő komoly konfliktusokat.

„Milyen párt az, amelyik még rendesen jelölni sem tud? Mit várjunk tőlünk?” – vetett fel egy újabb, a Jobbik szakmai felkészültségére vonatkozó dilemmát a szakértő. Ami a továbbiakat illeti: az összefogással kapcsolatos legnagyobb kérdés immár az, hogy egy vagy két lista lesz. Gyurcsány az előbbit, a Momentum inkább az utóbbi favorizálná, miközben a kis pártok, köztük az MSZP és az LMP, egyre inkább feloldódnak.

Indokolt a határok lezárása, mivel a környező országokban s emiatt már nálunk is jelentősen növekszik a fertőzöttek száma – mondta a keddtől érvényes szigorításokról Kiszelly Zoltán.

Rámutatott, ezzel a lépéssel az ellátás nem kerül veszélybe, az pedig szintén jó döntés, hogy a kontaktkutatásokban részt vevők tesztköltségeit megtéríti majd az állam. Fontos továbbra is az elővigyázatosság, azért is, mert sajnos itthon is erősödik a vírustagadó mozgalom – mutatott rá az elemző.

Brüsszelben már elkezdődött a forró ősz – jelentette ki a múlt héten Varga Judit igazságügyi miniszter annak kapcsán, hogy az Európai Parlament négy frakciója ragaszkodik az új jogállamisági mechanizmus bevezetéséhez, blokkolva ezzel a következő közös költségvetésről szóló korábbi megegyezést. Kiszelly úgy fogalmazott: a pénzünket akarják, nem a demokráciát. A németek megfújták a kürtöt a totális EU kialakítására, vagyis a többségi szavazásokra való átállásra, a visegrádiak patrióta és szuverenista politikája azonban az útjukban áll. Sejthető – hangoztatta Kiszelly –, hogy a Soros-hálózat nálunk talál majd problémát, ezért keresnek újabb eszközöket a nyomásgyakorlásra, s háromszorozzák meg az NGO-k támogatását.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány aknamunkája

ĀHétértékelő. A baloldal pártjai rendkívül rossz állapotban vannak, közösen sem lennének képesek kormányozni, az általuk vezetett önkormányzatokban is rendre kudarcot vallanak