Belföld

Megjelent a határzárról szóló kormányrendelet

Megjelent a kormányrendelet a határellenőrzés visszaállításáról a Magyar Közlönyben.

Megjelent a határzárról szóló kormányrendelet
A hazatérő magyaroknak karanténba kell menniük, vagy két negatív tesztet kell produkálniuk
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint ismert, pénteken Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től külföldi állampolgár csak kivételes esetben léphet be Magyarországra, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napig karanténba kell menniük, vagy 48 óra alatt kell két negatív tesztet produkálniuk.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az országba belépő magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, amelyet tűrni kötelesek. Ha fertőzés gyanúját állapítják meg, akkor a hatóság jelöli ki a 14 napos karantén helyét, ha nem, akkor hatósági házi karanténban kell eltölteni a 14 napot. Ebben az esetben azonban a „karanténban elhelyezett személy kérelmére a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 PCR teszt – vegyen részt”. Ha a két teszt negatív lesz, akkor a karantén alól a hatóság felmentést ad.

Küldföldiek számára kivételes esetben van lehetőség a belépésre, ezek közé tartozik: a bírósági tárgyalásokon való részvétel, üzleti tevékenység, egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi kötelezettség teljesítése, fuvarozási tevékenység, házasságkötés, keresztelő, temetés, hozzátartozó gondozása, ápolása, és kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel. Ezen felül méltányossági okokból az országos rendőrfőkapitány engedélyezheti a belépést.

Kapcsolódó írásaink

Gulyás: Elkezdődött a második hullám

ĀSzeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be - A fertőzések eredetének többsége külföldi - Azon dolgoznak, hogy ne kelljen iskolákat bezárni - ÉLŐ