Belföld

Tóth büntet: kizárnák a pártból a lapunknak nyilatkozó szocialistát

Az elnökség döntött az MSZP-ben a volt megyei vezető eltávolításáról

Az MSZP-ben hallgatnak a Pest megyéből kiszivárgó fiktív számlaügyről, amelyben már a rendőrség is nyomoz. A kínos történetet feltárókkal szemben viszont azonnali retorziókat léptetnek életbe.

Tóth büntet: kizárnák a pártból a lapunknak nyilatkozó szocialistát
Trenka nem volt hajlandó mismásolni
Fotó: MH

„Tóth is jegelte a »számlagyár« rejtélyét” című tegnapi írásunk nyomán péntek reggel Tóth Bertalan, az MSZP elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, s ezen tizenegy „igen” szavazattal kezdeményezték a korábbi Pest megyei elnök, Trenka István kizárását a pártból. Trenka bűne, hogy az elnök engedélye nélkül nyilatkozott a Magyar Hírlapnak egy olyan közügyről, amelyben a rendőrség is nyomoz, s amelyet az országos pártvezetés Tóbiás József időszakától fogva a mai napig „elfelejtett” kivizsgálni. Rá­adásul feljelentést sem tettek, holott a pártot jogász végzettségűek vezetik, akik országgyűlési képviselőként hivatalos személyek is, így feljelentési kötelezettségük van.

Az elnök mind a mai napig nem válaszolt a számára megküldött kérdéseinkre. Trenka István egyébként lapunkkal azt is közölte, hogy a 2016-ban kipattant „számlaügy” nyomán nem volt hajlandó ellenjegyezni a Pest megyei szervezet mérlegbeszámolóját sem. Ezt az utódja, a jelenleg szintén felfüggesztés alatt álló Pest megyei elnök, Fekete Zoltán sem tette meg. Ennek oka éppen a számlaügy volt, amelynél már eddig több millió  forintra tehető az az összeg, amelyet a számlák alapján Kiss Zsolt János akkori Pest megyei irodavezető az alapszervezetek vezetőinek nevére kiállított, ötvenkét személynek több mint négyszáz számlán, s sokaktól még aláírásmintát sem vettek a fiktíven kiállított számlák kapcsán.
Az MSZP jelenlegi vezetését ezek a dolgok nem zavarják, a probléma számukra az – mondta egy forrásunk az ügy kapcsán –, hogy „egy talpig becsületes ember, egykori alezredes katonatiszt beszélt róla, s helyi pártvezetőként nem volt hajlandó asszisztálni a bűncselekmény gyanúját felvető ügy elmismásolásához.”

Trenkát – akire a párttagság a kongresszus előtt a szentendrei választókerület legesélyesebb jelöltjeként tekintett – riválisa jelentette fel Tóth Bertalan elnöknél – tudtuk meg. Olyan személy, aki az MSZP Szolidaritási Alapjánál pályázott egy kétszázezer forintos pályázaton, amelyen hatvanezer forint önrészt kellett igazolnia. A támogatás elnyerésének feltétele volt az is, hogy a területi szervezet elnöke is támogassa a pályázatát. Az illető, Lontai Tamás pályázatát az elnökség nem támogatta, azt be sem nyújthatta volna, ám mégis nyertes lett. Utólag azonban kiderült, az önrészt úgy igazolta, hogy családi vállalkozásuk korábbi budapesti címére Pest megyei adószámmal állított ki számlát, amelynek vevője a Pest megyei MSZP volt. A Pest megyei MSZP   azonban Lontaiék cégével semmilyen szerződést nem kötött. A szintén fiktív számlázás gyanúját felvető ügyben mindenesetre egy MSZP-tag büntetőfeljelentést is tett.

Lontai augusztus 24-én tett bejelentést az MSZP országos elnökségénél, hogy Trenka István és Pincehelyi Tamás, Pest megyei elnökhelyettes támogató aláírásukat adták egy, a budaörsi szervezetből kizárt tag felvételére a szentendrei alapszervezetbe. Tóth Bertalan elnök puszta bejelentés alapján, érdemi vizsgálat nélkül másnap, augusz­tus 25-én felfüggesztette az érintettek párttagságát. Ám a lapunk birtokában lévő dokumentum szerint sem Trenka, sem Pincehelyi nem írt alá ilyen dokumentumot. 

Kapcsolódó írásaink

MSZP: Tisztogatásba kezdett Tóth Bertalan

ĀA pártelnök Fekete Zoltán után felfüggesztette a Pest megyei szervezet elnökhelyettesének, korábbi vezetőjének és a szentendrei alapszervezet elnökének tagságát is