Belföld

A legmodernebb eszközzel gyarapodik a honvédség

Korábban nekünk is voltak gyalogsági harcjárműveink, a BMP–1-esek, ám ezeket Gyurcsányék kivonták a rendszerből

A világ élvonalába tartozó Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjárművek gyártására alapít vegyesvállalatot a német Rheinmetall cég és a magyar állam. A lapunk által megkérdezett szakértő úgy számolt, a Magyar Honvédségnek több mint kétszáz ilyen eszközre lehet majd szüksége.

A legmodernebb eszközzel gyarapodik a honvédség
A Lynx a világ legjobb paramétereivel rendelkezik a harcjárművek kategóriában
Fotó: Wikipedia

Vegyesvállalatot alapított a múlt héten a magyar állam és a német Rheinmetall AG. A cél a világ élvonalába tartozó Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjárművek közös gyártása.

Ezzel a lépéssel hazánk az első olyan NATO- és EU-tagállam, amely a düsseldorfi székhelyű vállalat új fejlesztésű, innovatív termékével modernizálja hadseregét.

A Lynx egy rendkívül új és modern eszköz, paraméterei szerint pedig a világ legjobb harcjárműve kategóriájában – mondta lapunknak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A Lynx a kezelőszemélyzeten túl nyolc felfegyverzett katonát képes szállítani, s harminc vagy harmincöt milliméteres gépágyúja elképesztő pusztításra képes. Beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédségben korábban természetesen voltak gyalogsági harcjárművek, a BMP–1-esek, ám ezeket a bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején kivonták a rendszerből, majd eladták külföldre.

A hadseregben jelenleg a csaknem harmincesztendős BTR–80 és BTR–80A járművek látnak el hasonló feladatokat, ám ezeknek a védettsége messze elmarad a kor követelményeitől. Mint Demkó Attila kifejtette, ezek a nehézdandárhoz semmiképpen sem voltak megfelelők. A szakértő a közös gyártás kapcsán úgy fogalmazott, bár nem ismeri a szerződés részleteit, azt tartja reálisnak, hogy ebben mi összeszerelőként és egyes részegységek beszállítóiként veszünk majd részt. Az első járművek legyártását négy esztendőre tette, míg a teljes rendszerbe állítást 2028-ig tartja reálisnak.

A honvédségnek valamivel több mint kétszáz Lynxre lehet majd szüksége, lévén a NATO felé felajánlott nehézdandár-képesség kialakításához-felszereléséhez és a kiképzéshez ennyi példány kell – húzta alá. Mint kifejtette, a Lynx kivá­lóan illeszkedik az előzőekben beszerzett Leopard 2A7+ harckocsihoz és a PzH–2000-es önjáró löveghez. Demkó Attila utalt rá, nagy előny, hogy a Lynx alváza és bizonyos alkatrészei megegyeznek a PzH–2000 önjáró lövegével, s ez költséghatékony szervizelést, illetve harci helyzetben könnyebb javítást tesz lehetővé.

Beszélt arról is, a német harcjármű nemcsak a benne ülők védettségét tekintve jár az élen, hanem számos más paraméterében is. Ezek közül kiemelhető a háromszázhatvan fokos kamerarendszer, amely révén a parancsnoknak teljes kitekintése nyílik, s az sem megvetendő szempont, hogy moduláris rendszerével gyorsan átalakítható más, például felderítő feladatra – húzta alá Demkó. Hozzátette, a Lynxet 2016-ban mutatták be, azaz a Magyar Honvédség ismét a lehető legmodernebb eszközzel gyarapszik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom