Belföld

Tiltakozás a jobbikos miatt

Elbukott Jakab Péterék érvelése, a pártban nem maradt egyetlen olyan jogászuk sem, aki ügyelt volna a törvényességre és a határidők betartására

A Jobbikban tapasztalható jogi káosz miatt, ha nyerne a szerencsi időközin, a párt által indított Bíró Lászlónak az MSZP, a DK vagy más baloldali párt frakciójába kellene beülnie – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ lapunknak nyilatkozó vezető elemzője.

Tiltakozás a jobbikos miatt
Jogi balesetek. Z. Kárpát Dániel, Jakab Péter és Potocskáné Körösi Anita
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az októberben tartandó szerencsi időközi országgyűlési választáson a Jobbik bénázása miatt bár elviekben elindulhat a párt politikusa, a szavazólapon a Jobbik neve és logója nem lehet ott az antiszemita kijelentéseiről elhíresült favoritjuk neve mellett. Ennek oka, hogy a párt a mai napig nem rakta rendbe jogi ügyeit tisztújító kongresszusa után – foglalta össze lapunknak a kialakult helyzetet Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Kifejtette, papíron ugyanis továbbra sem Jakab Péter, hanem Sneider Tamás a Jobbik elnöke. Azon személyek mandátuma pedig lejárt, akik eljárhattak volna a párt nevében. Amennyiben tehát sikerül elindulnia a választáson a Jobbik politikusának, az antiszemita jelöltet valamelyik baloldali pártnak kellene a nevére venni, ami nyilvánvalóan roppant kínos helyzetbe hozná az MSZP-t vagy a DK-t. További probléma, hogy győzelme esetén, amennyiben ezen pártok támogatásával indult el a rasszista kijelentéseiről elhíresült jelölt, az Országgyűlésben is csak ezen pártok frakciójába ülhet be, a Jobbikéba nem – mutatott rá az elemző.

Az ügyetlenkedést a Jobbik a koronavírussal próbálta magyarázni, Jakab Péter ráadásul a fiaskó miatt a kormányt okolja, diktatúráról és az ellenzéki jelölt indulásának ellehetetlenítéséről beszélt. Ez az érvelés azonban elbukott, mivel a veszélyhelyzet kihirdetése előtt is lett volna ideje a pártnak elvarrni jogi ügyeit. Erre minden valószínűség szerint azért nem került sor, mivel a Jobbikban komoly szakemberhiány lépett fel és ezek szerint nem maradt olyan jogászuk, aki ügyelne a törvényességre és a határidők betartására. Szolomayer szerint különös fricskának tűnik e tekintetben a Jobbik-frakció részéről, hogy sajtóinformációk szerint egy igen drága karórával lepte meg születésnapján a terminusok áthágása miatt csak névleg pártelnök Jakab Pétert. Szüksége is lesz rá, amennyiben a párt a jövőben még el kíván indulni valaha egy magyar választáson és el szeretné kerülni a szerencsi szerencsétlenkedéshez hasonló szituációkat.

Időközben egyre nő a Budapestet Judapestnek nevező jelölt miatti felháborodás a balliberális oldalon is. Somogyi Zoltán, Bauer Tamás, Setét Jenő és Szanyi Tibor után a leghatározottabban talán Tamás Gáspár Miklós filozófus kelt ki magából, felszólítva a baloldali pártokat, ne támogassák Bíró László jelöltségét. Mint írta, tűrhetetlen, hogy olyan ember, aki a Bíró által mondottakhoz hasonló cigányellenes és zsidóellenes ocsmányságokat beszél, olyan pártok színeiben indulhasson parlamenti választáson, amelyek magukat antirasszistának, demokratának és toleránsnak tekintik.

Ha ez így marad – folytatta –, és Bíró Lászlót indítják, akkor azt javasolnám a szerencsi ellenzéki szavazóknak, hogy ne menjenek el szavazni. Evidenciának kellene lennie, hogy olyasvalaki ne lehessen képviselő a magyar Országgyűlésben és ne lehessen része a magyar politikának, aki éveken keresztül olyan meggyőződésben élt, mint Bíró László – fejtette ki Tamás Gáspár Miklós.

Kapcsolódó írásaink

Ismét balos casting: roncsderbi újratöltve

ĀA kormányfőjelölti előválasztáson a legszervezettebb ellenzéki párt színeiben Gyurcsányné lehet majd a befutó, ám vele bukna a közös lista 2022-ben – véli az elemző