Belföld

„Gyurcsány-pincsik lettek az MSZP vezetői”

Tovább szedi áldozatait a baloldali összefogás, a szocialisták országos elnöksége a váci alapszervezetet is feloszlatta, az elnök kilépett, a tagság elhagyta pártot

A szocialisták pártból kilépő váci elnöke szerint a Pest megyei alapszervezetek vezetőinek nevére fiktív módon számolhattak el pártpénzeket. Az ügyről értesült a pártvezetés is, ám Bóth János szerint nem tettek semmit. Az ügyészség viszont nyomozást rendelt el – értesült lapunk.

„Gyurcsány-pincsik lettek az MSZP vezetői”
Bóth János: Az MSZP már nem baloldali, nem szolidáris, és erkölcseiben is lezüllött
Fotó: MH/Purger Tamás

Az MSZP-ben a párt őszi kongresszusát megelőző alapszervezeti és tagrevízió a legsúlyosabban Pest megyét érintette – tudtuk meg. Összesen harminc alapszervezet törlését indítványozta az országos elnökség a választmánynak, hogy az érintett szervezeteket már ne vegyék figyelembe a kongresszusi küldöttek jelölése és választása során. Ezek sorában is a legnagyobb alapszervezet, amelyet feloszlattak, a váci volt, ebben ugyanakkor csupán negyvenkilenc tagot tartottak nyilván. Tóth Bertalan pártelnök a választmánynak küldött tájékoztatójában azt írta, hogy az alapszervezet újjáalakulása még nem történt meg.

Ez azért is különös, mert a váci elnök, Bóth János, aki 2002-2010 között az MSZP országgyűlési képviselője és Vác polgármestere volt, már az idén januárban kilépett a pártból, amelynek 1989-ben az egyik alapító tagja is volt. Bóth váci tagtársaihoz írt búcsúlevelében azt írta: „A gazdasági válság (itt 2008–2010-re utalt – a szerk.) ugyan megtépázott bennünket, de igazából Gyurcsány árulása ártott sokat. Mesterházy a maximumot hozta ki az akkori lehetőségekből, de a liberálisok begáncsoltak, s összefogás ide vagy oda, folytatják a baloldal rombolását párton belül és kívül azóta is. Botka fellépése volt az utolsó lehetőségünk a felemelkedéshez, ám a most is regnáló politikai kutyaütők őt is elkaszálták. Maradtunk a Tóth Berci–Harangozó Tamás–Molnár Zsolt-féle mocsárban és ingoványban.”

Bóth János a kilépése nyomán a pártot vele együtt szinte azonnal elhagyó egykori tagtársainak azt fejtegette: „Nincs igazi mondanivalónk a társadalomnak. Gyurcsány-pincsik lettek a vezetőink, kilóra megvehető emberek vannak a pártvezetésben. Nem maradt más választásom, mint kilépni abból a pártból, mely már nem baloldali, nem szolidáris, és erkölcseiben is lezüllött.”

Bóth János lapunknak azt mondta, az ellentétek a párt országos vezetésével a 2019-es önkormányzati választás előtt a jelöltállítás kapcsán csúcsosodtak ki. Az egyeztetéseken az MSZP váci alapszervezete mellett a DK, a Momentum és két civil szervezet, a Szavad Egyesület és a Vácért Lokálpatrióták vették részt. A helyzet az EP-választásig még konszolidált volt, ám ezután az LMP, a Momentum és a DK elkezdte az MSZP kiszorítását. „A váci MSZP számára Matkovich Ilona vállalhatalan polgármester-jelölt volt, a helyi DK és a Liberálisok sem támogatták. Az MSZP alapszabálya szerint, miután Vác nem megyei jogú város, a jelölés joga az alapszervezeté volt, s javaslatukkal egyet értett a megyei vezetés is. Tóth Bertalan azonban a Liberálisok támogatását megkérdőjelezte, és az MSZP képviseletére az egyeztető tárgyalásokon már nem a városi elnököt, hanem Kiss Zsolt Jánost jelölte ki, akit az alapszervezet egyébként nem javasolt képviselőjelöltnek sem” – tette hozzá Bóth.

Az említett Kiss Zsolt János – jelenleg Vác szocialista alpolgármestere – korábban az MSZP Pest megyei szervezetének irodavezető­je volt. Amikor a megyei szervezet 2016-ban elköltözött a fővárosi Jókai utcai székházból, különös dokumentumok kerültek elő. Például olyan átvételi elismervények ötvenkét Pest megyei alapszervezet elnö­kének aláírásával, amely szerint az elnökök különböző pénzösszegeket vettek át Kiss Zsolt János irodavezetőtől utólagos elszámolásra. „Én például összességében csaknem egymillió forintot, ám ilyen pénzátadás nem történt sem velem, sem más elnökökkel – mondta lapunknak Bóth János. – Erre már 2017-ben felhívtam Pest megyében a párt ille­tékes bizottságának figyelmét, tavaly augusztus 22-én pedig az MSZP országos elnökségét és a választási bizottságot is tájékoztattam erről, s kértem a bűncselekmény gyanúját is felvető ügy kivizsgálását.”

A váci elnök feljelentése alapján a Pest Megyei Főügyészség nyomo­zást rendelt el, amelynek lefolytatására a VI. kerületi rendőrkapitányságot jelölték ki. Írásban megkerestük Tóth Bertalant, az MSZP elnökét is, aki kérdéseinkre lapzártánkig nem válaszolt.

Kapcsolódó írásaink