Belföld

Jobbikos perpatvar

A januári tisztújításon hozott döntések még nem lehetnek jogerősek, eközben Jakab Pétervádaskodik az antiszemita botrányba keveredett emberük jelölése kapcsán

Miközben a Jobbik folyamatosan valótlanul mindenkit vádol a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választás ürügyén, úgy tűnik, hogy a párt háza táján kialakult jogi perpatvar akadályozza, hogy hivatalosan is támogathassák az antiszemita bejegyzéséről elhíresült ellenzéki jelöltet, Bíró Lászlót.

Jobbikos perpatvar
Ismét a kormányra fogja saját szervezete hiányosságait a pártelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd az itt élők. A Fidesz a tragikus körülmények között elhunyt képviselő lányát, Koncz Zsófiát indítja, míg az ellenzék a jobbikos, a közösségi oldalán antiszemita és rasszista bejegyzéseket megfogalmazó Bíró Lászlót, aki még a balliberális pártok politikusait is megosztja.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is, ám a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén 6:5 arányban úgy döntött, hogy hibázott a helyi választási bizottság, és a Jobbik nem szerepelhet jelölőszervezetként, mert nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be a kérelmet. A Fővárosi Törvényszék július 7-i végzése, amelyre hivatkozva Jakab Péter a párt hivatalos elnökének tekinti magát, jelenleg nem jogerős, ugyanis a nyári ítélkezési szünet miatt még nem telt el a tizenöt napos fellebbezési határidő. Bíró László ajánlását egyébként Gyöngyösi Márton elnökhelyettes írta alá, ám az NVB szerint Gyöngyösi sem képviselheti a pártot. Az elnökhelyettesnek a veszélyhelyzet alatt megszűnt az aláírói joga. Az átmeneti intézkedések alapján ez a jog ugyan három hónapig kitolódik, ám a választási iroda szerint ez még sincs így, mert a tisztújító kongresszust a veszélyhelyzet előtt tartották, és a törvényszék tájékoztatása szerint egy korábbi bejegyzési ügy lassította az eljárást, valamint a Jobbikot hiánypótlásra is kötelezték. Vagyis nem a veszélyhelyzet vezetett oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

Az NVB döntését Jakab Péter felháborítónak tartja, ezért pártja fellebbezéssel a Kúriához fordul, és közben a Fideszt, valamint az NVB-t vádolja a választás akadályozásával, sőt igyekszik úgy beállítani, mintha a határozat Bíró László indulását lehetetlenítené el a választáson. Ezzel szemben csupán a Jobbik mint jelölőszervezet megnevezése nem szerepelhet a pillanatnyi állapot szerint a kampány során. A párttól kapott tájékoztatás szerint a Kúriához a fellebbezést is Gyöngyösi nyújtja be.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom