Belföld

Balos szociális érzéketlenség

Temetkezésidíj-emelést javasol az MSZP-s Tüttő Kata a közgyűlésnek

„Itt jön ki, hogy milyen szociális érzéke van egy vezetésnek” – jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülése kapcsán Láng Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Balos szociális érzéketlenség
A csepeli gerincút ügyében is adós a válaszokkal Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A politikus azért szólalt meg, mert míg Tarlós István korábbi főpolgármester öt éven át nem nyúlt hozzá a temetkezési díjakhoz, addig a Karácsony Gergely-féle baloldali város­vezetés az inflációt jóval meghaladóan emelne a hatósági árakon. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztése ugyanis az urnasíros temetések árát tizenöt, a koporsósékat húsz százalékkal drágítaná, a sírhelyek huszonöt éves megváltását pedig 137 ezer forintra emelné. Hogy miért éppen a koronavírus-járvány második hulláma előtt került napirendre a drágítás, azt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azzal magyarázta: a Fővárosi Önkormányzatnak az elmúlt három évben összesen 1,7 milliárddal kellett kipótolnia a Budapesti Temetkezési Intézet költségvetését.

Bár a napirend alapján úgy tűnhet, a holnapi közgyűlésen ezt leszámítva nem várható nagyobb politikai vita, mivel sem a fővárosi parkolás, sem a Biodóm tavaly decemberben megakadt építésének ügye nem kerül terítékre, ám a BKV reklámfelületeinek értékesítése kapcsán azért lehet némi csetepaté. A főpolgármester ugyanis nem kívánja visszavonni azt a döntését, miszerint a fővárosi cégvezetők nem írhatnak alá egy évnél hosszabb időre szóló szerződést. Pedig Budapest Főváros Kormányhivatala már márciusban, törvényességi felhívás keretében felszólította Karácsonyékat, hogy vonják vissza döntésüket, ám a városvezetés ennek ez idáig nem tett eleget.

A közgyűlés viszont dönthet a pandémia idején elrendelt egyes költségvetési tételek zárolásának feloldásáról, illetve arról, hogy megkezdik a 2-es villamos felújításának előkészítését, valamint a korábbi tervekkel megegyezően biztosítják a 3-as metró megállóinak akadálymenetesítéséhez szükséges forrásokat.

Mindemellett terítékre kerül majd a csepeli gerincút ügye is, hiszen mint arról lapunk elsőként beszámolt, Karácsonyék banális adminisztrációs hibája miatt az Európai Bizottság nem támogatta a főváros pályázatát. A csepeli fideszes polgármester, Borbély Lénárd ezért azt kéri előterjesztésében a közgyűléstől, hogy az előkészítési folyamat lezárásához szükséges kilencszázmillió forintot a fővárosi önkormányzat biztosítsa.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony bárkire rábízná a főváros ügyeit

ĀA módosított szervezeti és működési szabályzat értelmében a főpolgármester egyedi döntésével bármelyik, a Főpolgármesteri Hivatal állományába tartozó tisztviselőre, munkavállalóra rábízhatja a főváros képviseletét