Belföld

László Imre-ügy: beszédes tartózkodás

Nem támogatták az újbudai baloldali képviselők az önkényuralmi rendszerek elítéléséről szóló fideszes javaslatot

László Imre, Újbuda polgármestere hírhedt, Hitlert magasztaló június 25-i megszólalása óta először tartott testületi ülést tegnap a XI. kerületi önkormányzat, ahol a Fidesz–KDNP képviselőinek javaslatára egy politikai nyilatkozatról is szavaztak, amelyben a képviselők nem konkrétan a polgármester szavairól, hanem általában az önkényuralmi rendszerek elítélésről foglalhattak állást.

László Imre-ügy: beszédes tartózkodás
László Imre
Fotó: MH

A Demokratikus Koalíció és a Momentum már a határozati javaslat napirendre vételéről is eltérően gondolkodott. Ahogy az egyik előterjesztő, Jankó István emlékeztetett, a polgármestert támogató DK tárgyalásra sem javasolta a kérdést, de a Momentum utat nyitott a vitának. A másik kormánypárti előterjesztő, Szabó László arra hívta fel a figyelmet, hogy László Imre szavaitól még a DK – más ügyekben megosztó vitákat gerjesztő – politikusai, mint Niedermüller Péter és Bősz Anett is elhatárolódott, azonban a pártvezér, Gyurcsány Ferenc, valamint a főpolgármester, Karácsony Gergely nem érezte szükségét a megszólalásnak. Szabó László az LMP országgyűlési alelnökének, Keresztes László Lórántnak a szavaira külön is felhívta a figyelmet, aki hangsúlyozta, hogy bocsánatkérésnél többet várna el az ügyben.

A vita során a balliberális képviselők látványosan nem foglaltak állást, azt inkább a szavazás előtt felszólaló László Imrére hagyták, aki mindössze szerencsétlennek nevezte kijelentését, és karaktergyilkosságnak tartja az elhangzottak értékelését. Lényegében semmilyen magyarázattal nem szolgált arra, hogy június 25-én miért vélekedett úgy: „Megérdemelten választotta a Time magazin az év emberének Hitlert, mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta. Ami azután történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.” Úgy látszik, a balliberális képviselők világképébe viszont sok minden belefér, még az is, hogy egyetértsenek László Imre kijelentésével, mert a szavazásnál már valamennyien tartózkodtak. László Imre közölte: a következő testületi ülésen, szeptember 24-én majd a saját szájízük szerint értelmezve nyújtanak be egy határozati javaslatot.

Kapcsolódó írásaink

Árad a gyűlölet a baloldalról

ĀMécs János: Istenkém, hogy rühellem a vidékieket - Gulyás Balázs: Tanulatlan, vidéki, idős emberek képezik a Fidesz táborát - Kertész Ákos: A magyar genetikusan alattvaló