Belföld

Művészek, közéleti emberek tiltakoznak Gyurcsány kijelentése ellen

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnökének a Kossuth-díjas rendezőt, Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Ezután a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc arról írt a Facebook-on, hogy hatalomra kerülésük esetén Vidnyánszky Attilát és támogatóit, a magyar kulturális élet meghatározó személyiségeit földönfutóvá teszik, minden értelemben.

Művészek, közéleti emberek tiltakoznak Gyurcsány kijelentése ellen
Gyurcsány Ferenc
Fotó: MH

Mindez komoly felháborodást váltott ki – írja az Origo. Rákay Philip Gyurcsányék címmel írta meg gondolatait. Az írásnak nagy visszhangja lett, amit egy tiltakozó aláírásgyűjtés követett, amelyet már több mint 300 közéleti ember, művész írta alá. 

A Tiltakozunk! című petícióban Rákay Philip arról írt, hogy a magyarországi politikai ellenzék vezéralakjának nyilatkozata „rendkívül veszélyes határ átlépését jelzi: egy ma aktív pártpolitikus ezáltal a XX. század legsötétebb időszakainak, Lenin, Hitler és Sztálin, illetve gyalázatos magyarországi követőik világának visszahozatalát tartja kívánatosnak. Mi, magyar művészek, alkotók, értelmiségiek, közéleti emberek tiltakozunk az ilyesfajta fenyegetés ellen, egyben kifejezzük szolidaritásunkat a megtámadott művészekkel” - olvasható a petícióban.

Objektum doboz

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában kérdésre válaszolva reagált arra, hogy Gyurcsány Ferenc azzal fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökét, hogy „földönfutóvá teszi”, ha hatalomra kerül. 

A miniszterelnök azt mondta, hogy a kijelentésen nincs miért meglepődni, hiszen „ezek kommunisták”, ezt csinálták, amikor hatalomra kerültek Magyarországon: elvették az emberektől, amijük volt.

„Miért gondoljuk, hogy megváltoztak?” - kérdezte Orbán Viktor, hozzátéve, a kérdés az, hogy mit felelnek. „Mi felütjük a Könyvet, ahova az van írva, hogy aki kardot ránt, az kard által vész el” - fogalmazott Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink