Kultúra

Vidnyánszky Attila: Építeni akarunk, nem rombolni

Szakmai vitákra volna szükség

Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke ellen példátlan támadás indult az utóbbi hetekben.

Vidnyánszky Attila: Építeni akarunk, nem rombolni
Vidnyánszky Attila
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője arról írt, Vidnyánszky Attilát földönfutóvá kell tenni minden értelemben. Az egyetem vezetőségéből is többen tiltakoztak kinevezése ellen, illetve politikai kérdést próbáltak kreálni az átalakítás ügyéből, amire tisztán szakmai és gazdasági szempontok miatt van szükség. A Nemzeti Színház igazgatója az Origónak adott tegnapi interjúban az őt ért támadásokra válaszolva úgy fogalmazott: „építeni akarunk, nem rombolni”. Vidnyánszky Attila azt is hangsúlyozta, politikai össztűz helyett szakmai vitákra volna szükség, ugyanis csupán a művészi teljesítmény minősége számít. Mint kiemelte, az egyetemnek be kell kerülnie a nemzetközi vérkeringésbe, ahogyan ez a magyar filmes és színészképzés csúcsintézményétől elvárható. A cél Vidnyánszky megfogalmazásában az, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzeti kultúrájukra büszke szakembereket és művészeket bocsásson a pályára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom