Belföld

MSZP: összeférhetetlenség a kizárásoknál

A Tóth Bertalan pártelnökkel párban induló Kunhalmi vezette választmány dönt a hatvanegy alapszervezet törléséről

Amint arról már beszámoltunk, a párt közelgő kongresszusára történő felkészülés jegyében egyfajta tagrevízió kezdődött az MSZP-ben, az elnökség hatvanegy alapszervezet törlésére tett indítványt.

MSZP: összeférhetetlenség a kizárásoknál
Kijelölt helyek. Mesterházy és Gyurcsány 2010-ben, a DK-platform megalakulásakor
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ennek a hatvanegy alapszervezetnek a törlése azt is jelenti, hogy 701 párttag tagsági viszonya is megszűnik. A tömeges kizárás kapcsán forrásaink arról tájékoztatták lapunkat, hogy nagy többségében olyan alapszervezetek szűnnek meg, amelyek Mesterházy Attila elnökké választását támogatták a korábbi, 2018-as tisztújításon.

A 701 párttag ilyetén kizárása azt is jelenti, hogy a párt hatályos alapszabálya értelmében az érintett megyék minimum tizennéggyel kevesebb küldöttet tudnak küldeni a párt tisztújító kongresszusára. Ez akár a választás eredményét is eldöntheti, hiszen a legutóbbi tisztújításon is mindössze nyolc vokssal kapott többet Tóth Bertalan Mesterházynál.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy a párt új alapszabálya értelmében a kongresszus egy férfi és egy női társelnököt választ, a férfi és a női társelnököknek pedig párban kell pályáznia a tisztségre. Tóth Bertalan jelenlegi elnök társelnök-jelölt párja Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke lesz. A kongresszus előkészítése során a hatvanegy alapszervezet megszüntetéséről az a választmány dönt, amelyet Kunhalmi vezet. Vagyis az a női társelnök-jelölt, aki csak Tóth Bertalannal párban nyerheti el a tisztséget, amint erről korábban maga is nyilatkozott. Ez teljességgel összeférhetetlen – állítják forrásaink.

Ugyancsak vitatott, hogy a pártban a legtöbb alapszervezetet és tagot tömörítő Pest megyében – ahol az elnökség tervezett retorziója harminc alapszervezet megszűnését és 243 tag kizárását jelenti – indulhat-e a tisztújításon Fekete Zoltán jelenlegi elnök, akinek tagságát a vele szemben kezdeményezett fegyelmi eljárás miatt a párt országos elnöksége felfüggesztette. Nyílt titok a pártban, hogy Fekete Zoltán és a korábbi Pest megyei küldöttek többsége Mesterházy elnökké választását támogatja. Az elnökség Fekete kizárását kezdeményezte a párt etikai bizottságánál.

Kapcsolódó írásaink

Fantomizálódott sok MSZP-alapszervezet

ĀVan, ahol már csak névleg működik a párt, azonban a most kizárt tagok döntő többsége nem a jelenlegi elnököt, Tóth Bertalant támogatná a szocialisták közelgő kongresszusán