Belföld

Korszerűbb lesz a légvédelmünk

A közepes hatótávolságú rakétarendszert a Horn-kormány idején vonták ki az állományból

A mi fogalmaink szerint drága, de így sem kérdés, hogy hazánknak szüksége van egy új, közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerre – mondta lapunknak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Korszerűbb lesz a légvédelmünk
Fotó: Wikipedia

Oroszország jó eséllyel nem fogja fenyegetésnek tekinteni, ha hazánk a Nasams, közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer mellett teszi le a garast – mondta lapunknak Demkó Attila. A biztonságpolitikai szakértő az egymilliárd dollár értékű rakétabeszerzést lehetővé tevő szándéknyilatkozat kapcsán aláhúzta, a norvég-amerikai közös fejlesztésű Nasams rakéták hatótávolsága huszonöt-harminc kilométer között mozog.

Beszélt arról is, a mi egymil­liárd dolláros tervezett beszerzésünk  soknak tűnik, de Románia a négyszeresét áldozza a nagy hatótávolságú amerikai Patriot-rakétarendszer megvásárlására. Ez a tenger felett csökkentheti az orosz mozgásszabadságot. Így azt az üzletet – üzenetet – Moszkva már bizonnyal nem hagyja válaszlépés nélkül.

Demkó Attila kifejtette, nagy hatótávolságú légvédelmi rendszert sokfelé gyártanak a világon, s ezek közül az egyik az orosz SZ-400-as. Ilyet vásárolt nem csekély amerikai haragot kiváltva Törökország. Az SZ-400-as a mi viszonyaink között  drága lenne, nem NATO-kompatibilis, és zajos politikai ellenállást váltana ki a tagországok köreiben. Utóbbi különösen annak fényében lenne várható, hogy a NATO-n belül az egyik legintegráltabb rendszer pont a légtérvédelem. Érdemes megjegyezni, korábban a Magyar Honvédség is rendelkezett nagy hatótávolságú, kétszáz kilométerre lévő célok megsemmisítésére alkalmas rakétaütegekkel – ezek voltak az SZ–200-asok, melyeket a Horn-kormány alatt, 1997-ben vontak ki az állományból. Alig tizenkét esztendőt töltöttek csatasorban. Jelenlegi ismereteink szerint nincs terv és pénzügyi keret a pótlásukra.

A Gripeneken túl a szovjet eredetű, többször modernizált, közepes hatótávolságú KUB (húsz-harminc kilométeres célkörzet) és a francia Mistral (hat kilométer hatásos lőtáv) oltalmazza hazánk egét. A KUB harminc-negyven esztendős technika – fogalmazott Demkó. Utalt rá, a rakéták szavatossági idejükön túl járnak, csak folyamatos felújítás révén alkalmazhatóak, az alkatrész-beszerzés nehézkes, külön pikáns, hogy az utánpótlás egy szövetségen kívüli államból érkezik, amely fegyveres konfliktusban áll egy szomszédjával.

A Nasams rendszernek az előnye, hogy a Gripeneken alkalmazott Amraam rakétákat használja, hatótávolságával pedig képes kiváltani a KUB-ot – mondta Demkó. Mint kifejtette, bármilyen, vadászgépre szerelt légvédelmi rakéta óriási terhelésnek van kitéve, s ez csökkenti az élettartamát. Viszont ha egy földről indítható mobil állomás ugyanazt a rakétát „lövi”, mint a légierő, akkor az ott már biztonságosan nem alkalmazható példányokat emitt még elengedhetjük, ha arra kerül a sor – húzta alá. Az Amraam rakéta a világ legjobbjai között van, és még évtizedekig fejleszteni fogják – hangsúlyozta a szakértő.

Kapcsolódó írásaink