Belföld

Rendkívül káros a vírusszkeptikusok és az oltásellenesek tevékenysége

Az új koronavírus-járvány első hullámát Magyarország az EU-tagállamokkal összevetve is egyedülálló módon sikeresen kezelte. Köszönhetően az időben meghozott kormányzati korlátozó intézkedéseknek, a kórházak és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közötti folyamatos együttműködésnek, valamint a magyar lakosság fegyelmezettségének – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a szaktárca.

Rendkívül káros a vírusszkeptikusok és az oltásellenesek tevékenysége
Világszerte kutatók, orvosok ezrei azon dolgoznak, hogy megtalálják a leghatékonyabb gyógymódot, továbbá a megelőzés egyik leghatásosabb eszközét, a vakcinát
Fotó: Pexels

Kiemelik, hogy míg Olaszországból, Franciaországból, Spanyolországból, Nyugat-Európa több országából tömeges megbetegedésekről, az intenzív kezelésre szorulók lehetetlen helyzetéről szóltak a hírek, addig hazánkban megnyugtatóan sikerült ellaposítani a járványgörbét.

A COVID-19 lefutásának kedvező alakulása lehetővé tette az egészségügy fokozatos újranyitását, az élet normalizálását, ugyanakkor fenntartva a legfontosabb közösségi megelőzési előírásokat. Jelen pillanatban ennek betartása a hangsúlyos.

Ismételten felhívják rá a figyelmet, hogy csak egészséges, tüneteket nem mutató emberek álljanak munkába. Ezzel kapcsolatban kiemelik, az Emmi rendkívül károsnak tartja a vírusszkeptikusok és az oltásellenesek tevékenységét, és elhatárolódik minden olyan rendezvénytől, amely tagadja a COVID-19 vírus kockázatát, továbbá megpróbálja kisebbíteni az egyéni védekezés fontosságát.

Világszerte kutatók, orvosok ezrei azon dolgoznak, hogy megtalálják a leghatékonyabb gyógymódot, továbbá a megelőzés egyik leghatásosabb eszközét, a vakcinát. Nem véletlen, hogy emberek milliárdjai várják már a COVID-19 elleni oltóanyagot, hiszen a védőoltások rendszere számos betegség esetében bizonyította hatékonyságát.

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások terén Magyarország évtizedek óta nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni, országunkban 99,6-99,9 %-os az átoltottság. Az eddigi 12 védőoltás mellett kötelezővé és ingyenessé vált a bárányhimlő elleni védőoltás.

Rámutatnak, az Európai Unióban nincs még egy olyan ország, amely hazánkhoz hasonlóan, a fertőző betegségek ilyen széles körére kiterjedően, és kötelező rendszerben, az állam által finanszírozott formában biztosítaná a gyermekek, illetve a lakosság számára a védőoltásokat.

A ráfordított költség pedig az állam befektetése a jövő generáció egészségébe. A hazánkban előforduló leggyakoribb és legsúlyosabb megbetegedések ellen alakítottuk ki a kötelező védőoltási rendszert, melynek köszönhető, hogy ezeket a megbetegedéseket jórészt sikerült az oltott lakosság körében felszámolnunk – fogalmaz a szaktárca közleményében.

Hozzáteszik, jó példa erre a kanyaró európai előfordulása, mely az utóbbi években az Európai Unió több országában fellángolt, illetve járványokat okozott. Hazánkban az oltás bevezetése után – egy pár évvel későbbi fellángolástól eltekintve – szinte megszűnt a betegség, és az európai járványok hatása alig volt érezhető.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkötelezett abban, hogy megvédje és megtartsa a magyar emberek egészségét, és elhatárolódik minden olyan törekvéstől, amely megpróbálja kétségbe vonni az védőoltások hasznosságát.

Kapcsolódó írásaink