Belföld

Durván helyretette a Momentumot Vadai Ágnes

„Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van" - írta Facebook-bejegyzésében Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője, annak kapcsán, hogy a Momentum azt állítja: Gyurcsány Ferenc ígéretet tett, hogy 2022-ben nem pályázik kormányzati szerepre.

Durván helyretette a Momentumot Vadai Ágnes
Gyurcsány bizalmasa nem tűri a Gyurcsány-ellenes politikát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A baloldali pártok múlt hét csütörtökön jelezték, hogy minden körzetben egyetlen jelöltet terveznek állítani a 2022-es parlamenti választásra. A döntést pártelnöki találkozón hozták meg, amelyen Gyurcsány pártja mellett részt vett a Momentum, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd is. A találkozót követően a Momentum azt kezdte el híresztelni, hogy Gyurcsány Ferenc nem pályázik majd kormányzati szerepre. „A DK elnöke megígérte, hogy a jövőben nem fog kormánytagságot vállalni. Ez azt jelenti, hogy a leendő ellenzéki kormányban sem fog szerepet kapni” - mondta Fekete-Győr András, a Momentum vezetője a pártelnöki találkozón elhangzott állítólagos ígéretre hivatkozva.

Különös állítás ez, ha tudjuk, hogy Gyurcsány korábban többször is egyértelművé tette: komolyan részt akar vállalni a baloldali összefogás létrehozásában és működtetésében. Februári évértékelőjében azt mondta, hogy erőfeszítéseit nagyrészt az köti le, hogy egy későbbi kormányzás feltételeinek megteremtésében közreműködjön. Egyúttal ultimátumot is megfogalmazott a baloldali pártoknak: „Vagy együtt fogunk kormányozni, vagy sehogy” - mondta akkor, majd a DK márciusi tisztújító kongresszusán arról értekezett: „A kormánypárti politikusok szerint én irányítom az ellenzéket, Budapestet és a NAT elleni tiltakozó akciót. Politikustársaim mindenhatónak gondolnak engem. Olyan nagy gondom nincsen vele”.

A DK elnökének ambícióit jól jelzi, hogy Fekete-Győr állítására nem más, mint Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasa, Vadai Ágnes reagált, mondván, Gyurcsány Ferenc volt és lesz az úr a baloldalon.

„Nem árt tisztázni pár dolgot. Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen alakja” - ezzel a felütéssel kezdte írását a radikális baloldali politikus, aki hosszasan éltette pártelnökét. Vadai többször is keményen odaszólt a Momentumnak és a többi baloldali pártnak:
- „a semmiből, hatalmas ellenszéllel dacolva építette velünk együtt fel az ellenzék legerősebb pártját”;
- „Gyurcsány többet tett az Orbán-rendszer leváltásáért, mint bárki az ellenzéki oldalon”;
- „akik a mi oldalunkon eddig Gyurcsánnyal szemben határozták meg önmagukat, mind elbuktak. Soroljam a neveket?”;
- „hogy pár napja megállapodtunk a közös indulásról, abban neki kulcsszerepe volt"

Vadai azt is megüzente, nem javasolja, hogy a baloldalon bárki Gyurcsány-ellenes politikát folytasson: „Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van”.

„Megnyugtatok mindenkit: Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében” - zárta gondolatait Vadai.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

„Szabadon szolgál a szellem”

ĀAz Eötvös József Collegium valódi alapítási aktusát Ferenc Józsefnek az előterjesztésre írt „jóváhagyó tudomásul vétele” és uralkodói kézjegye jelentette 1895. augusztus 18-án, azaz saját hatvanötödik születésnapján