Belföld

Máris gellert kapott az összefogás

A mohácsi időközi választáson a Momentum helyi tagszervezete kifarolt a baloldal közös jelöltje, Csorbai Ferenc mögül

Ahogy azt sejteni lehetett, nem lesz zökkenőmentes a múlt héten belebegtetett összellenzéki szivárványkoalíció felállása, miután hétvégén máris elindult a baloldalon belüli erőfitogtatás.

Máris gellert kapott az összefogás
Erőfitogtatók. Fekete -Győr András és Gyurcsány Ferenc a Balatonnál
Fotó: Facebook

Mint ismert, az ellenzéki pártok csütörtökön meghajoltak Gyurcsány Ferenc akarata előtt, s hivatalosan is megkezdték az egyeztetéseket a következő országgyűlési választásra való felkészülésre. A DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum Mozgalom és a Jobbik közös közleményében többek között az áll: mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak, „győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánják kormányozni az országot”. Azonban alig 24 órán belül a baloldali összefogáson csorba esett, miután az első erőfelmérőn, a mohácsi időközi választáson a Momentum helyi tagszervezete kifarolt a baloldal közös jelöltje, Csorbai Ferenc mögül. Ezt követte a párt elnökének, Fekete-Győr Andrásnak hétvégi, Blikknek adott nyilatkozata, amelyben kijelentette: épp az összefogás ötletgazdáját, a DK első emberét nem szeretnék sem a kormányfői székben, sem pedig más tisztségben látni.

S bár Fekete-Győr szerint egy magánbeszélgetésen erre ígéretet is kapott a bukott kormányfőtől, Gyurcsány ellenzéki vezető szerepe egyáltalán nem arra enged következtetni, hogy visszavonulót fújna. A DK például ez idáig nem is kommentálta a Momentum elnökének kijelentését. De a baloldal legújabb tagpártja, a Jobbik is feltételekkel állna bele az ellenzéki összefogásba. Jakab Péter elnök a pártközeli Alfahírnek nyilatkozott.

Mint fogalmazott, összefogás nélkül nincs kormányváltás, Jobbik nélkül sincs, viszont az interjúban később úgy fogalmazott: „a Jobbik keresztény pártként csak olyan kormányzáshoz adja a nevét, amely úgy vállalja az Orbán-rendszer lebontását, hogy közben nem hozza vissza a 2010 előtti időket”. Vadai Ágnes, a DK alelnöke vasárnap azt írta a Face-bookon, „nem javasolja, hogy valaki az ellenzéki oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Tehát be kell állni szépen a sorba, hiszen Feri mindig eléri, amit akar” – írta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom