Belföld

Már egymást is fenyegeti a baloldal

Szoktatlanul durván, de egyértelműen üzent Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője, amiért a Momentum azt kezdte híresztelni, hogy Gyurcsány Ferenc nem pályázik kormányzati szerepre. „...nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van” - írta Rákosi Mátyás stílusában a radikális baloldali politikus. Nem véletlen az erős hangvétel: a lapító többi baloldali párttal, az MSZP-vel és Jobbikkal szemben Fekete-Győr Andrásék úgy tesznek, mintha nem Gyurcsány lenne a főnökük. Ezt a bohóckodást pedig a DK már megunta. Vadai tehát most - pártelnöke nevében - ultimátumot adott, továbbá megerősítette: Gyurcsány vezető szerepet szán magának a baloldali együttműködésben.

Már egymást is fenyegeti a baloldal
Vadai Ágnes lényegében azt írta, hogy aki nem áll be Gyurcsány Ferenc mögé, az a baloldal ellensége
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A baloldali pártok múlt hét csütörtökön jelezték, hogy minden körzetben egyetlen jelöltet terveznek állítani az 2022-es parlamenti választásra. Mint rövid közleményükből kiderült, a döntést pártelnöki találkozón hozták meg, amelyen Gyurcsány pártja mellett részt vett a Momentum, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd - emlékeztet az Origo.

Volt azonban egy komoly hiányzója a névsornak, hiszen éppen azt a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) hagyták ki az egyeztetésből, amelynek vezetője (Márki-Zay Péter) elsőként erőltette a teljes összefogást. A kényszer-együttműködés tehát már „megalakulásakor” recsegett-ropogott, nem sokkal ezután pedig újra megmutatkoztak a pártok közötti feszültségek. 


Gyenge trükk Gyurcsány megfékezésére

Ahogyan vége lett a baloldali pártok vezetői közötti megbeszélésnek, a Momentum váratlanul azt kezdte el híresztelni, hogy Gyurcsány Ferenc nem pályázik majd kormányzati szerepre. 

„A DK elnöke megígérte, hogy a jövőben nem fog kormánytagságot vállalni. Ez azt jelenti, hogy a leendő ellenzéki kormányban sem fog szerepet kapni” -  mondta Fekete-Győr András, a Momentum vezetője a pártelnöki találkozón elhangzott állítólagos ígéretre hivatkozva. Ez azért is furcsa, mert Gyurcsány korábban többször is egyértelművé tette, hogy komoly részt akar vállalni a baloldali összefogás létrehozásában és működtetésében. 

Februári évértékelőjében azt mondta, hogy erőfeszítéseit nagyrészt az köti le, hogy egy későbbi kormányzás feltételeinek megteremtésében közreműködjön. Egyúttal ultimátumot is megfogalmazott a baloldali pártoknak: „vagy együtt fogunk kormányozni, vagy sehogy.”

A DK márciusi tisztújító kongresszusán saját vezérszerepéről értekezve pedig azt mondta, hogy „a kormánypárti politikusok szerint én irányítom az ellenzéket, Budapestet és a NAT elleni tiltakozó akciót. Politikustársaim mindenhatónak gondolnak engem. Olyan nagy gondom nincsen vele.”

Akár tett ilyen ígéretet Gyurcsány, akár nem, korábbi megnyilvánulásai arra engednek következtetni, hogy esze ágában sincs lemondani a hatalom megszerzéséről. Így kormányzati szerepvállalásának megkérdőjelezése csupán egy gyenge trükk volt Fekete-Győrék részéről.

A DK elnökének ambícióit mi sem jelzi jobban, minthogy a Momentum próbálkozását követően egyik legfontosabb bizalmasa üzente meg a baloldalnak: Gyurcsány Ferenc volt és lesz az úr a baloldalon.


„Gyurcsánynak vezető szerepe lesz”

Vadai Ágnes parlamenti képviselő kommentálta tehát a DK részéről Fekete-Győr szavait. 

„Nem árt tisztázni pár dolgot. Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen alakja” - ezzel a felütéssel kezdte írását a radikális baloldali politikus, aki hosszasan éltette pártelnökét.

Vadai többször is keményen odaszólt a Momentumnak és a többi baloldali pártnak. Miután „példát mutatott” baloldaliságból, Gyurcsány Ferenc bizalmasa egészen ritkán látható módon, Rákosi Mátyás („aki nincs velünk, az ellenünk van”) gondolatmenetét kölcsönözve megzsarolta a teljes baloldalt.

Lényegében azt írta, hogy aki nem áll be Gyurcsány Ferenc mögé, az a baloldal ellensége. 

„Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van” -  hangzik a pontos iránymutatás.

Vadai ezzel egyenlőségjelet tett Gyurcsány és a DK közé, azt üzenve a Momentumnak és a többi baloldali pártnak: vagy elfogadják Gyurcsányt, vagy a baloldal kiutáltjai lesznek.

Mint ismert, a DK elnöke volt az, aki elsőként vetette fel a közös jelöltek, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt koncepcióját. Nagyon úgy néz ki, a baloldali pártok felsorakoznak terve mögé, ami azzal jár, hogy Gyurcsány lehet a baloldali összefogás vezetője. 

Vadai a szokatlanul agresszív és támadó írásával egyetlen dolgot szeretett volna elérni: nyomatékosítani Gyurcsány Ferenc vezető szerepét a baloldalon. 

„Megnyugtatok mindenkit: Gyurcsány marad. És vezető szerepe lesz egy új Magyarország megteremtésében” - zárta gondolatait Vadai.

Kapcsolódó írásaink