Belföld

A baloldalnak nem számítanak az egyházi iskolák

A baloldali politikusoknak nem számítanak az egyházi iskolába járó diákok - fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Tordai Bencének, a Párbeszéd parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszában.

A baloldalnak nem számítanak az egyházi iskolák
Rétvári Bence
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Tordai Bence „Mikor fog úgy érvényesülni az állampolgári jogegyenlőség, hogy minden gyerek megfelelő minőségű oktatáshoz fér hozzá?” című írásbeli kérdésében a kormány és a Hit Gyülekezete között júliusban megkötött szerződéssel kapcsolatban a többi között azt írta, hogy az egyházi intézmények működési támogatása csaknem négyszerese az állami fenntartású iskolákénak.

Az államtitkár válaszában közölte: a baloldali politikusok „egymásra licitálva hergelik az embereket” azzal a valótlan állítással, hogy az egyházi intézmények többszörös támogatást kapnak, holott az állami és az egyházi fenntartású iskolák finanszírozásának mértéke „végeredményben azonos”. Nem a finanszírozás nagyságában, hanem annak szabályozásában van eltérés.

„Önök az egyházi intézményekbe járó gyerekek után kisebb támogatást akarnak fizetni, mert az egyházak nem hajlandóak az Önök gender gondolkodása előtt meghajolni. Önöknek nem számítanak az egyházi iskolákba járó diákok, ezért másodrendű állampolgárként kezelik őket, akiknek csak másodrendű csökkentett normatíva jár. Tették ezt 2010 előtt, és tennék ezt újra” - fogalmazott Rétvári Bence.

Kiemelte, a kormány tiszteletben tartja, ha valaki egyházi iskolában szeretné oktatni, nevelni gyerekét, ami meggyőződésük szerint elidegeníthetetlen emberi jog. „Hazánkban nem fordulhat elő, hogy az egyházi iskola választása pluszterhet jelentsen a szülők számára” - írta.

Hozzátette: az elmúlt harminc évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban, amikor uniós és költségvetési forrásból összesen több mint 900 helyszínen 290 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások, fejlesztések.

Kapcsolódó írásaink