Belföld

Elcsatolt nemzetségünk létharca, megpróbáltatásai

Magyarok Nagyasszonya-szobor megalkotását és fölállítását kezdeményezi a Bethlen Gábor Alapítvány (BGA) Kárpátalján – derül ki a szervezet lapunkhoz eljuttatott, Nagyboldogasszony-napi közleményéből.

Elcsatolt nemzetségünk létharca, megpróbáltatásai
A Kárpátaljai Magyarok Nagyasszonya-szobrot a 8500 lélekszámú, Tisza menti Visk községben állítják fel
Fotó: Bethlen Gábor Alapítvány

Az idén negyvenéves alapítvány kuratóriuma kárpátaljai magyar egyházi és világi személyek, szervezetek régi kérésére, valamint a Márton Áron Emlékéremmel 2018-ban kitüntetett Matl Péter szobrászművész felajánlása alapján döntött úgy, hogy a cél érdekében szervezőbizottságot alapít.

A szoborállítási kezdeményezés tiszteletbeli fővédnöke Király Tibor jogász, akadémikus, védnökei pedig Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter, Lezsák Sándor parlamenti alelnök, valamint Majnek Antal OFM, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke.

Mint írják, a szoborállítás oka „az ukrajnai háborús állapot, a kisebbséget sújtó diszkrimináció, elcsatolt nemzetrészünk egyre fenyegetőbb helyzete, létharca”, amely „a magyar kormány erőfeszítései ellenére sem alakul megnyugtatóan”. „Az elmúlt évek ukrajnai kálváriajárása, tetézve a koronavírus-világjárvány okozta lelki-emberi és közösségi megpróbáltatásokkal, súlyosbító hatású” – fogalmaz a közlemény.

Terveik szerint Matl Péter szobrászművész carrarai márványból készülő szobrát 2021 Nagyboldogasszony napján fogják fölavatni a magyar-ruszin-ukrán lakosságú Visk nagyközségben „a békés együttélés, a keresztény szolidaritás és a magyar megmaradás szándékának” jelképeként, egyúttal a jövő évre halasztott, budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemében.

A támogatási lehetőségekről a napokban adnak majd bővebb információt, szeptemberben pedig a szoborbizottság és a védnöki testület tagjainak részvételével nyilvános tájékoztató várható.

Kapcsolódó írásaink