Belföld

„A jog eszközével kell eljárni a radikális baloldali politikusokkal”

A diktatúrák korszakát idéző stílusban fenyegette meg az MSZP budapesti politikusa Vidnyánszky Attilát. A megkérdezett alkotmányjogász szerint az utóbbi időben tapasztalható baloldali támadások a náci és a kommunista idők verbális eszköztárára emlékeztetnek, azzal pedig, hogy a radikális baloldali pártok részt vesznek vagy asszisztálnak ehhez, diszkvalifikálják magukat a demokratikus politikai porondról. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint hamarosan a jog eszközével kell jobb belátásra téríteni a fenyegetőző, szélsőséges baloldali politikusokat.

„A jog eszközével kell eljárni  a radikális baloldali politikusokkal”
Gyurcsány Ferenc, bukott miniszterelnök, a DK elnöke
Fotó: MH

Mint ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Bródy Gábor, az MSZP V. kerületi képviselője deportálással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökét.

A baloldali politikus azt írta a beregszászi születésű Vidnyánszky Attilának a Nemzeti Színház Facebook-oldalára, hogy „Vidnyánszky! Nem mennél vissza - most még magadtól - Ukrajnába...?”

Bródy Gábor megnyilvánulása kristálytiszta bizonyítéka annak, hogy a baloldal mennyire gyűlöli a külhoni magyarokat, de nem ő az egyetlen baloldali politikus, aki az Európa-szerte elismert rendezőt megfenyegette – mutat rá az Origo.

Gyurcsány Ferenc, bukott miniszterelnök, a DK elnöke korábban már vagyonelkobzással fenyegetette meg Vidnyánszky Attilát. Ezekből a szélsőséges megnyilvánulásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a baloldal hatalomra kerülése esetén üldözne mindenkit, aki nekik nem szimpatikus.

A botrányos kijelentésekkel kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője azt mondta, hogy ma már ki lehet jelenteni, hogy a baloldali pártok egyre gyakrabban nyúlnak a bolsevik és nemzetiszocialista verbális eszköztárhoz, amikor ugyanis a politikai vélt vagy valós ellenfél teljes vagyonelkobzására, fizikai megsemmisítésére, a diktatorikus időket idéző személyi szabadságtól való megfosztására utalnak, az kizárólag ekképpen értékelhető.

Azt is mondta az alkotmányjogász, hogy ma már gyakorlatilag versenyt fut egymással a Momentum, a Jobbik, a DK és az MSZP, hogy ki nyeri a keresztény-konzervatív gondolkodásúakkal szembeni gyűlöletharcot. Erre nincs magyarázat, sem bocsánat, az ilyen típusú agressziónak nem lehetne helye a fejlett demokratikus közbeszédben - mondta el a szakértő.

Hozzátette, sokan a baloldalon abban reménykednek, hogy ezek az egyébként erőfitogatásnak tekinthető, egymás ellen is irányuló kirohanások lecsengenek legkésőbb 2021-ben, de a gödi, országossá dagadt baloldali botrány is azt mutatja, hogy ez a fajta összetákolt együttműködés-kezdemény csupán egy időzített bomba.

Az alkotmányjogász úgy gondolja, hogy ma már, politikai értelemben, az említett négy baloldali párt egy platformra került a módszereit illetően a többi európai szélsőséges párttal, legyen az akár bal- vagy jobboldali.

A gyűlölet egységfrontját kizárólag két dolog tarja össze: a láthatalan idegen kezek és hatalom iránti esztelen vágy - mondta, majd hozzátette, hogy demokratikus választáson Magyarországon sohasem tudtak a radikálisok többséget szerezni, igaz ez a 20. és a 21. századra egyaránt. Erkölcsi és politikai értelemben tehát kijelenthető, hogy a négy baloldali párt diszkvalifikálta magát azzal, hogy a Vidnyánszky Attila elleni gyalázatos és elfogadhatatlan gyűlöletcunamiban vagy aktívan részt vesz, vagy asszisztál hozzá.

A Századvég szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai művészvilág hallgatása azt jelenti, hogy a baloldal a markában tartják őket, éppen ezért ennek a világnak az újjászervezése soha nem volt még annyira aktuális, mint most.

Gyáva, embertelen és alja dolog, hogy Vidnyászky mellett ilyen kevesen állnak ki a saját szakmáján belül - mondta Ifj. Lomnici Zoltán.

A jogi oldalról megközelítve arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a cselekmények, amiket eddig a radikális baloldal a bírák, az ügyészek, a közszolgák vagy épp a művészek ellen elkövetett, még azért nem vontak jogkövetkezményeket maguk után, mert jobbára a liberális, Sólyom László korábbi alkotmánybírósági elnökhöz köthető bírói gyakorlat védelmét élvezték a bűnösök. Ifj. Lomnici megjegyezte, hogy a jelenlegi ítélkezési irány e téren sok tehetséges fiatalt visszariaszthat bizonyos közszolgálati feladatoktól, hiszen azt látják, hogy ma egy jobboldalinak, konzervatívnak sokkal többet kell tűrnie.

Azonban az emberi méltóság alapjoga sem bír el mindent, még közszereplők esetében sem, így ezen a lejtőn, amelyen a radikális baloldal halad a megfélemlítés, a gyalázkodás kapcsán, nagyon nehéz lesz a jogilag megtűrt szegmensben maradni. Úgy tűnik, a józan intelmekre már nem hallgatnak, a belső lelkiismeretük halott, önkontroll pedig már régóta nincs a baloldalon. Így a jövőben lehet, hogy szükség lesz arra, hogy a jog eszközével kerüljenek jobb belátásra - tette hozzá Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Kapcsolódó írásaink