Belföld

Völner: Botrányt akar kelteni a Politikatörténeti Intézet

Lejárt a bírósági ítélet által szabott határidő, mégsem költözik ki az Igazságügyi Palotából az MSZP-közeli szervezet, amely magát a tudományos élet bástyájának tartja

A bíróság kimondta, hogy a Politikatörténeti Intézet jogcím nélkül használta a Kossuth téri épületet, ezért nem jár nekik semmiféle kompenzáció – mutatott rá lapunknak nyilatkozva az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese. A szervezet a Kúriához fordult, ám a többéves jogi procedúra lényegében lezárult, a legfőbb bírói fórum néhány éven belül visszaköltözhet abba az épületbe, ahonnan még a kommunisták rakták ki.

Völner: Botrányt akar kelteni a Politikatörténeti Intézet
A baloldali kormányok hozták helyzetbe az intézetet, amely most a szokásos kettős mércét alkalmazza – hangsúlyozta a miniszterhelyettes
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Nem hagyja a Politikatörténeti Intézet (PI), hogy eltapossa a kormány – ezzel a címmel számolt be a szélsőbaloldali Mérce arról, hogy bár a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében úgy döntött, az MSZP pártalapítványához kötődő intézménynek el kell hagynia a Kossuth Lajos téri Igazságügyi Palota épületét, még egy utolsó jogi lehetőséggel megpróbálják ezt felülírni. Úgynevezett felülvizsgálati kérelmet nyújtott be ugyanis az intézet a Kúriához, amely vélhetően az ősz folyamán hozza meg döntését.

Csakhogy nincs halasztó hatály, a jogerős ítéletet addig is végre kellene hajtani, márpedig a táblabíróság harmincnapos határidőt szabott, ami e hét csütörtökön le is járt. A PI azonban továbbra is régi helyén van, Egry Gábor főigazgató a Magyar Narancsnak az egész ügyet elfogadhatatlannak nevezve arról beszélt, nekik ennyi idő nem elég az elköltözésre. Vagyis nem hajtják végre a jogerős bírósági döntést. Az intézet közleménye egyébként így kommentálta az ítéletet: „Újabb kísérlet történik a megsemmisítésünkre, a CEU, az MTA és az 1956-os Intézet után a tudományos élet egy újabb bástyájának ledöntésére.”

A kormány még 2013-ban döntött arról, hogy a Kúria visszakerül oda, az egykori Igazságügyi Palotába, ahonnan 1949-ben költöztették ki Rákosi Mátyásék. A visszaköltözés tehát  az elmúlt években megszépült és teljesen újjászületett Kossuth tér megújításának, történelmi rekonstrukciójának része. Ezzel helyre fog állni az az eredeti térszervező koncepció, amely szerint a Kossuth téren megjelenik mindhárom hatalmi ág, a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás, mégpedig az Országház, az Agrárminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium, valamint a Kúria épületeinek képében.

Eredeti állapot. A kommunisták rakták ki a neki épült Kossuth téri palotából a Kúriát
Eredeti állapot. A kommunisták rakták ki a neki épült Kossuth téri palotából a Kúriát
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Néprajzi Múzeum egyébként már el is költözött, ám a PI erre nem volt hajlandó. Az ellenállás miatt számos per indult, részben a levéltári iratokról és anyagi kérdésekről, ám a legfontosabb eljárásra lényegében pont került.

„Nem lepődünk meg különösebben azon, hogy a többéves jogi procedúra után megszületett jogerős döntéssel is szembeszáll a korábbi baloldali kormányok által helyzetbe hozott intézet” – mondta lapunknak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, megjegyezve, éppen a szocialisták és társaik szoktak előszeretettel hivatkozni a jogállamiságra meg a bírói függetlenségre. Most, hogy nekik kellene eleget tenniük egy ítéletnek, erre mégsem hajlandók. Ez a szokásos kettős mérce – magyarázta Völner, aki szerint a helyzet egyértelmű: az ítéletet végre kell hajtani.

A PI azonban ehelyett úgy döntött, hogy húzza az időt, nyilvánvalóan botrányt akarnak kelteni – így kommentálta a politikus a PI érvelését azzal kapcsolatban, hogy túl rövid időt kaptak a költözésre, emellett más nehézségekre, például a hiányzó kártérítésre hivatkoznak. Völner szerint ez képtelenség, hiszen a bíróság kimondta, jogcím nélkül használták az épületet, ezért nem jár nekik semmiféle kompenzáció. Ezt Egry Gáborék külön perben követelik – a miniszterhelyettes szerint hiába. Nem mellesleg, miután a határidő lejárt, mostantól már az államnak járhat kártérítés. Az intézet azt is kifogásolja, hogy a Nemzeti Levéltárnak átadandó anyagaik továbbra is náluk vannak. Ezeket azonban akár helyben is átadhatják a levéltárnak – kommentálta ezt a felvetést Völner Pál.

A Kúria visszaköltözésével kapcsolatban a miniszterhelyettes arról beszélt, arra még így is éveket kell majd várni, hiszen a lelakottság miatt nagyarányú felújításokra lesz szükség a Hauszmann Alajos által tervezett palotában. Erre külön költségvetési forrás áll majd rendelkezésre.

Kapcsolódó írásaink