Belföld

Modern rakétákkal gazdagodhat a sereg

Az orosz KUB megbízható, de egy letűnő kort képvisel

Litvánia, Katar és Finnország után hazánk is rendszeresítheti korunk egyik legmodernebb, közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerét. A NASAMS névre hallgató komplexum beszerzéséről szerdán írt alá szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Modern rakétákkal gazdagodhat a sereg
A mobilizált kilövőállás teherautóról és a földre állítva is működtethető
Fotó: Wikipedia

Nagy jelentőségű lépést tett a hazai légtér védelmének további erősítése érdekében szerdán Magyarország. Mint arról tegnap beszámoltunk, az Egyesült Államoktól vesz közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség – a csaknem egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok nagykövete írta alá Budapesten.

Fontos megjegyezni, hogy a dokumentum csupán egy szándéknyilatkozat, az érdemi tárgyalások ezt követően, szeptember 30-ig zajlanak le – hangoztatta lapunknak a hírrel kapcsolatban egy névtelenséget kérő honvédségi forrásunk. Beszélt arról is, a norvég és amerikai fejlesztésű és gyártású NASAMS rendszert Litvánia, Katar és Finnország hadereje rendszeresítette. Az, hogy pontosan hány üteget fogunk beszerezni, később dől el, azonban annyi már most bizonyos, hogy egy-egy egységet kevesebb ember fog kiszolgálni, mint a most rendszerben lévő orosz eredetű KUB rakétákat. A nyilvánosan elérhető adatokból kiviláglik, az önálló radarokkal is rendelkező NASAMS egységek jól integrálhatóak a meglévő és 2018-ban az Airbus eszközeivel megerősített légvédelmi rendszerünkbe. Mint forrásunk kifejtette, a norvég–finn rakéták gépjárműről és földre helyezett platformokról egyaránt indíthatóak. Nagy előnyük a KUB-bal szemben, hogy egyszerre több célt is képesek követni, s fenntartásuk is olcsóbb.

Forrásunk utalt rá, hogy a KUB – bár nagyon robosztus és megbízható, valamint a kezelőállomány a rendszeres Északi-tengeri lövészeteken is kiválóan teljesít – már egy letűnőben lévő világot képvisel. Az alkatrész- és rakéta-utánpótlása bizonytalan, a meglévő készletet pedig folyamatosan modernizálni kell.

A NASAMS egyébként a hazai Gripeneken is alkalmazott, Amraam levegő-levegő rakéták modernizált, ER-rel jelölt változata.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom