Belföld

Másfél milliónál több válasz

Nemzeti Konzultáció 2020. Halász: Az emberek értékelik azt, hogy a kormány meghallgatja őket

Az egyik legsikeresebb a mostani, augusztus 31-ig tartó nemzeti konzultáció, amelynek során már több mint másfél millió kérdőívet küldtek vissza a magyar polgárok – mondta lapunknak Halász János, a Fidesz frakciószóvivője.

Másfél milliónál több válasz
Örömteli Halász szerint, hogy az emberek komolyan veszik a veszélyt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Mit tart a 2020-as nemzeti konzultáció legfőbb erényének?

– Ezúttal is a nemzet egészét érintő, közös jövőnket befolyásoló kérdésekről indult párbeszéd, olyan sorskérdésekről kérdezi a kormány az embereket, amelyek hosszú időre meghatározhatják az életünket. Rendkívül hatékony és bevált eszköz, hogy rendszeresen kapcsolatot tartsunk a választópolgárokkal, és ennek tükrében hozzunk számukra is elfogadható, támogatható döntéseket. Azokat a szabályokat, amelyekkel a többség azonosulni tud, jobban is tisztelik.

– A kérdőívek kiküldésekor még csak sejteni lehetett, hogy nem fejeződött be végérvényesen a koronavírus-járvány. Nem tartottak attól, hogy a veszély enyhülésével az érdeklődés is csökken?

– Fontos, hogy a konzultáció felvetései találkozzanak az embereket foglalkoztató problémákkal. A kérdések aktualitását jól mutatja, hogy már több mint másfél millióan küldték vissza a kérdőíveket. Ez az egyik legsikeresebb konzultáció, ami igazolja, hogy ebben a helyzetben valóban szükséges volt megkérdezni az embereket. A szakemberek már a konzultáció bejelentésekor figyelmeztettek a második hullám veszélyére, amelynek a jelei a legtöbb európai országban már mutatkoznak, itthon is komolyan kell venni ennek a lehetőségét. De a sikeres járványkezelésben a közreműködésükkel, a konzultációt övező érdeklődésükkel is megmutathatják emberek, hogy felelősségteljesen gondolkodnak, nem veszik félvállról a veszélyt.

– A járvány elleni védekezés mellett a legtöbb kérdés a gazdaság újraindítását érinti. Erre is van rálátása a társadalom többségének?

– Hiszünk a társadalom bölcsességében, ez a konzultáció lényege. A sikeres védekezést követően fontos volt a gazdaság újraindítása, ám nem mindegy, hogyan tesszük ezt. A második Soros-terv veszélyes, eladósodást magában hordozó elképzelés, és nekünk tudnunk kell, hogy az emberek a kormány stabilitásra épülő elgondolását támogatják, vagy inkább a kockázatos Soros-tervvel értenek egyet. A gazdaságvédelmi akcióterv eddigi intézkedései a 2010 utáni időszak eredményeire építve nagymértékben segítik a kilábalást a koronavírus okozta válságból. A jövő évi költségvetés pedig azt biztosítja, hogy a károk után helyreállhasson a gazdaság, s garantálja, hogy megvédjük a vírus által veszélybe sodort munkahelyeket, sőt, hogy újakat teremtsünk. Éppen ezért a gazdaság- és munkahelyvédelmi alapra kétezerötszáz milliárd forintot, a járvány elleni védekezésre háromezer milliárdot ad a költségvetés. Több pénz marad a gyermekes családoknál, a vállalkozásoknál, a nyugdíjasoknál, de több jut az egészségügyre, az oktatásra és az önkormányzatokra is.

– A baloldal szokatlanul nagy vehemenciával támadta a konzultációt. Miért?

– A korábbi konzultációkat is támadták, ám kétségtelen, most újabb módszereket vetettek be. Egyszerűen félnek az emberek véleményétől, hiszen már többször kifejezték, hogy nem kérnek belőlük, azokból az ötletekből, amiket ők kínálnak. Minden akciójuk arra irányult, hogy elhallgattassák az embereket. Azért is, mert újra kiderülhet, hogy a baloldal programja teljesen szembe megy a magyar emberek akaratával, hiszen bevándorlás- és Soros-párti. Ők ismét feladnák Magyarország nemzeti és gazdasági szuverenitását. A nagy számban visszaérkező kérdőívek azonban bizonyítják, az emberek értékelik, hogy mi meghallgatjuk őket, s adunk a véleményükre.

Kapcsolódó írásaink