Belföld

Biztonsági okokból egyre többen térnek haza Magyarországra

Nemzeti konzultáció 2020. Szili Katalin: Egy fegyelmezett, az intézkedésekben a közösség érdekét látó társadalommal könnyebb boldogulni, mint a másokat semmibe vevő tömeggel

Mindenkinek azt tudom javasolni, éljen a felkínált lehetőséggel és válaszolja meg a nemzeti konzultáció kérdéseit, még akkor is, ha az álláspontja esetleg nem azonos a kormányéval – mondta lapunknak Szili Katalin. A Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott elfogadja a korlátozó intézkedéseket, mert azok az emberek érdekeit szolgálták, így hasznosnak bizonyultak.

Biztonsági okokból egyre többen térnek haza Magyarországra
A nemzeti konzultációban részt venni közös érdek, az egymásért vállalt felelősség kifejezése – mondta lapunknak a miniszterelnöki megbízott
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Hogyan viszonyult a márciusban bevezetett korlátozó intézkedésekhez?

– Mielőtt erre felelnék, le kell szögeznem valamit. Maga a konzultáció a közvetlen demokrácia eszköze, megnyilvánulása, így ezzel szerintem mindenképpen élni kell. Még abban az esetben is, ha a véleményünk nagyon messze esik a kormányétól. Aki ugyanis bármilyen okból csendben marad, annak az álláspontja is elvész, ismeretlen marad a döntéshozók előtt. A kérdésre adott válasz pedig úgy hangzik, hogy a tavaszi intézkedéseket helyesnek és kellő időben meghozottnak vélem.

– Minden részletükben?

– Személy szerint az idősek bevásárlási sávját ambivalensen ítéltem meg, de ha a többség a prevenció érdekében ennek fenntartásában látja a megoldást, végül is elfogadható. A legveszélyeztetettebb korosztályról van szó, akiknek a védelméről felelősségteljes módon kell gondoskodni. Érdekes egyébként azt látni, hogy biztonsági okokból egyre többen térnek haza Magyarországra…

– A koronavírus-járvány miatt?

– Igen. Akár egy esztendeje ilyenkor még ki gondolta volna, mivel néz szembe a világ? Akkor térségünkben a legnagyobb problémát még az illegális migráció jelentette. Igaz, ez ma is jelen van, de megjelent a koronavírus okozta veszély-, illetve válsághelyzet, amely minden korábbi szempontot felülírt. Magyarország kormánya időben döntött, s ennek köszönhető nem csak az áldozatok viszonylagos alacsony száma, hanem az intézkedések következtében létrejött biztonság is. A rend és biztonság vonzó azokból az országokból nézve, ahol a hanyag emberi viselkedés és a későn bevezetett rendszabályok nyomán elszabadult a járvány.

– Ez elég lenne?

– Csak ez kevés lenne, de súlyosan esik latba, amikor valaki úgy határoz, hazatér. Ezzel nem kicsinyítek más szempontokat sem, a gazdaság újraindítása is komoly feladatot ró a kabinetre. Azonban egy fegyelmezett, az intézkedésekben nem holmi öncélt, hanem a közösség, mindannyiunk érdekét látó társadalommal könnyebb boldogulni, mint egy rendetlen, a saját és mások érdekeit semmibe vevő tömeggel.

– Miként ítéli meg a lakosságnak a járvány idején tapasztalt magatartását?

– Én így visszatekintve példaértékűnek gondolom. Azt pedig, hogy a maszkviselést néhány kirívó esettől eltekintve mindenki kötelezőnek érezte, egészen csodálatosnak tartom. Elámulok azon, amikor arról hallok, hogy egyesek szerint egy száj elé helyezett sima- vagy egészségügyi vászondarab korlátozza az ember szabadságát. Aki nem képes végiggondolni és belátni, hogy ezzel nemcsak magát, de környezetét, családtagjait is védi, attól nehéz a felelősségteljes magatartást elvárni. Pedig csak ez utóbbi segíthet egy esetleges újabb hullám kivédésében. Éppen ezért a konzultációban részt venni közös érdek, az egymásért vállalt felelősség kifejezése.

Kapcsolódó írásaink