Belföld

Nem jár táppénz annak, aki külföldi útja miatt házi karanténba kerül

Egy most megjelent kormányrendelet-módosítás szerint nem jár táppénz a sárga vagy piros besorolású országokból hazatérők hatósági házi karanténjának idejére.

Nem jár táppénz annak, aki külföldi útja miatt házi karanténba kerül
(Képünk illusztráció)
Fotó: Mauro Ujetto / NurPhoto / NurP

A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra kerül sor. Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el. 

Ez azt jelenti, hogy értelemszerűen így táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt - ezt tartalmazza a most megjelent kormányrendelet-módosítás.

Ez egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen a fertőzésveszélyes országokban nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli.

Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak hazatérése után nemcsak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie. 

Abban az esetben, ha szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el. 

Kapcsolódó írásaink