Belföld

Zöldprogrammal győzött, most fákat vágat ki Soproni

Elmaradt a lakosság tájékoztatása a momentumos vezetésű Terézvárosban, és nem bizonyított a balesetveszély sem

Négy évvel ezelőtt a teljes balliberális média, a jog- és természetvédő civilek is tiltakoztak, amikor az akkori fideszes városvezetés kivágatott három beteg fát a Benczúr-kertben. Soproniék most huszonkilenc fát vágatnak ki a Benczúr utcai fasorban.

Zöldprogrammal győzött, most fákat vágat ki Soproni
Az illetékes bizottság nem vette napirendre az ügyet, de a munka tegnap már elkezdődött
Fotó: MH/Purger Tamás

A környék egyik legzöldebb utcájában, a terézvárosi Benczúr utcában tegnap felzúgtak a láncfűrészek. A huszonkilenc „halálra ítélt” fa durván felét vágták ki a Főkert emberei. Az akció titokban zajlott, a múlt hét keddjén a lakosság még semmit sem tudott arról, mire készül a momentumos polgármester, Soproni Tamás és csapata, akik a „Beton helyett fákat” szlogennel nyertek választást tavaly októberben. Soproni tegnap a Népszavában előre menekülve a korábbi fideszes városvezetés hanyagságával, „zöldfóbiájával” próbálta magyarázni a fák kivágását.

Júniusban a Jarokelo.hu portálon tett bejelentést egy lakó, hogy az egyik fa „ferde és balesetveszélyes”. Ez a honlap a Főkert illetékesei és a kerületvezetés számára is irányadó fórum, a bejelentés mégis süket fülekre talált. Tíz napig nem történt semmi, majd az ominózus fa kidőlt, rá egy furgonra, a gépjárműben jelentős károkat okozva. Ugyanakkor a most hirtelen „megbetegedett” 29 fa 2016-ban még jó minősítést kapott a regiszterben. „Hogy lehet, hogy elvileg folyamatos fenntartás mellett egyszerre lett ilyen rosszul huszonkilenc fa?” – írták petíciójukban a Benczúr utca értetlenkedő lakói. Ráadásul a kivágásra ítélt fák listáján sem szerepeltek ezek a növények. Fák kivágásához a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottságának engedélye szükséges, ám a bizottság tegnapi ülésén napirendre sem tűzte a Benczúr utca fasorának ügyét.

A VI. kerület korábbi fideszes polgármestere, Hassay Zsófia, a tulajdonosi bizottság kormánypárti tagja az ülésen rákérdezett ennek okára. A Főpolgármesteri Hivatal illetékes főosztályának képviselője jogi magyarázattal szolgált. E szerint a fás szárú növények védelméről szóló 2008-as kormányrendelet alapján a fakivágás nem engedélyköteles, ha arra az élet-, az egészség- vagy vagyonvédelmi okból kerül sor. Ebben az esetben csak utólagos bejelentési kötelezettsége van az önkormányzatnak. A Gyurcsány-kormány idejében született jogi kiskapun most átgyalogolt a teljes balliberális vezetésű főváros, a tulajdonosi bizottság sem ütközött meg Soproniék láncfűrészes akcióján, a lakossági tájékoztatás elmaradásán.

Hassay számos kérdést feltett a Horváth Csaba (MSZP) vezetésével működő tulajdonosi bizottságnak, például, mikor végezték a felmérést, hol található ennek a részletes jegyzőkönyve, volt-e ellenőrző vizsgálat, ellenőrizték-e mind az érintett 216 fát, vagy csupán azokat, amelyeket betegnek tituláltak? Válaszok nem voltak, majd később jönnek, írásban. Mindez azért is érdekes, mert Hassaynak hétfőn a Főpolgármesteri Hivatal illetékes főosztálya azt válaszolta, hogy Karácsony Gergely „főpolgármester úr haladéktalanul tájékoztatást kért ” a Benczúr utcai fák ügyéről. De amennyiben Hassaynak tegnap nem tudtak válaszolni, akkor hogyan tájékoztatták haladéktalanul, tehát még a múlt héten Soproni Tamásék a zöldprogrammal választást nyerő főpolgármestert?

Nem ez az egyetlen furcsaság az ügyben. Négy évvel ezelőtt, amikor a korábbi fideszes városvezetés döntött a Benczúr kert játszóterénél három beteg fa kivágásáról, akkor a lakók mellett a „civilek”, a természetvédők és az ellenzéki média is tiltakozott. Holott akkor a lakosságot tájékoztatták, volt ellenőrző szakvélemény, s bizonyított volt, hogy a gyerekek életét és testi épségét veszélyeztetik a fák.

Kapcsolódó írásaink