Belföld

Terézváros baloldali polgármestere 29 fát vágna ki a Benczúr utcában

Huszonkilenc fát vágatna ki a terézvárosi Benczúr utcában a kerület momentumos polgármestere, a zöldterületek növelését ígérgető Soproni Tamás - írja az Origo.

Terézváros baloldali polgármestere 29 fát vágna ki a Benczúr utcában
Tönkretenné a Benczúr utca egyedi arculatát a momentumos polgármester
Fotó: Google Maps

A Budapest egyik legszebbjének tartott utca fasora körülbelül 200 fából áll, így a fák közel 15 százalékát kivágnák, ezzel pedig jelentősen veszítene az egyedülálló arculatából.

Terézváros hivatalos honlapján múlt hét kedden jelent meg a hír a kivágásokról. Aznap a Főkert Zrt. ezt megerősítve kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy „az utca adottságainak köszönhetően a fasori fák hosszútávú fenntarthatóságát tekintve, nem előnyös”, ezért a fákat ki kell vágni.

Csakhogy a munkálatok hétfőn el is kezdődtek, így az önkormányzat mindössze hat napot hagyott a lakossági reakciókra. Ez finoman szólva sem egyeztethető össze Soproni Tamás, momentumos polgármester kampányígéretével, miszerint megválasztása esetén az emberekkel közösen fogja irányítani a várost.

Nem csoda, hogy a lakók tiltakoznak is a döntés ellen. Petíció is indult, amelyben azt követelik, hogy az önkormányzat haladéktalanul halassza el a fakivágásokat.

A petícióban szerepel, hogy

  • a kerület vezetése és a Főkert Zrt. semmilyen konkrét információt és cselekvési tervet nem hozott nyilvánosságra a megmaradó fák állapotára és a teljes fasor jövőbeli értékmegőrző védelmére vonatkozóan;
  • kérdéses, hogy van-e erre engedélye az önkormányzatnak. A fakivágások tekintetében a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet ugyanis előírja, hogy a fakivágás minimum 30 napos engedélyezési eljárással kaphat engedélyt, de kiemelt jelentőségű fák esetén az ügyintézési idő 45 nap. Érvelésük szerint mivel a Főkert dokumentációja július 21-e kelzetésű, ezért kizárt, hogy hétfőre meglegyen az önkormányzatnak az engedélye.
  • a terézvárosi honlapon közzétett aktuálisan engedélyezett fakivágások listájában nem szerepel az önkormányzat által kijelölt 29 fa.

„Beton helyett FÁK” - többek között ez volt az egyik kampányszlogenje Soproni Tamásnak. Programjában részletesen foglalkozott a témával, többek között azt ígérve, hogy megválasztása esetén növeli a zöldfelületeket a kerületben. „Budapesten a mi kerületünkben az egyik legkisebb a zöldterület aránya. Terézvárosban az utcák többségén nemhogy fák, de még a fű sem nő, csak beton, aszfalt és bitumen mindenütt. Megoldásként 10 ezer négyzetméterrel növeljük a zöldterület méretét” - olvasható programjában.

Kapcsolódó írásaink