Belföld

Gyurcsány Ferenc trükkje bejött, a Momentum padlóra került

Második alkalommal is felfüggesztette tisztségéből a gödi képviselő-testület Balogh Csaba momentumos polgármestert, aki így további 30 napig nem gyakorolhatja jogköreit. A keddi testületi ülést komolyabb előjáték előzte meg, ugyanis hétfőn a DK-s képviselők felfüggesztették párttagságukat, hogy ne kelljen betartaniuk a baloldali szövetség belső szabályait. Gyurcsány Ferenc trükkje bejött, a Momentum padlóra került.  

Gyurcsány Ferenc trükkje bejött, a Momentum padlóra került
Gyurcsány Ferenc - túlzás nélkül - bohócot csinált a Momentumból
Fotó: MH/Purger Tamás

Hétfő után kedden is ülésezett a gödi közgyűlés,de továbbra sem sikerült lezárni a baloldali belharcot – írja az Origo.

A Pest megyei településen régóta cirkusz van, aminek csúcspontján a DK, a Jobbik és az LMP helyi képviselői a Balogh Csaba-féle Gödi Összefogás frakciójából kiválva Göd Fejlődéséért néven új képviselőcsoportot alakítottak. Ezt követően a képviselő-testület július 17-i ülésén többségi szavazással fegyelmi eljárást indított a momentumos polgármester ellen, akit fel is függesztettek tisztségéből. A viszony annyira megromlott a felek között, hogy a múlt hét pénteki, rendkívüli testületi ülésen a baloldali többségű testület helybenhagyta a döntést. 

A 30 napos fegyelmi eljárás a héten lezárult volna, azonban Lőrincz László, DK-s alpolgármester, a hét elején benyújtott egy újabb fegyelmi eljárást indítványozó előterjesztést a képviselő-testületnek. Ezt szavazta most meg a közgyűlés: így Balogh Csaba újabb 30 napig (az újabb fegyelmi eljárás ideje alatt) nem gyakorolhatja polgármesteri jogköreit.


Bejött Gyurcsány trükkje

Ahogyan az várható volt, a „lebegő” DK-s képviselők is támogatták az indítványt. Ennek azért van jelentősége, mert a politikusok éppen a hétfői ülésen jelezték, hogy felfüggesztik párttágságukat. Azzal indokolták döntésüket, hogy Göd érdekei nem egyeznek az országos pártközpontok érdekeivel, ezért kénytelenek ezt meglépni.

Csakhogy emögött Gyurcsány Ferenc ravasz csele állt: a pártelnök a felfüggesztéssel „lebegő” pozícióban hagyta gödi politikusait, akik ezután is azt csinálhatnak amit akarnak. Ez látható a legutóbbi szavazás eredményéből is.

A trükk előzménye az volt, hogy vasárnap a Momentum országos vezetése feltételeket próbált támasztani a DK-val szemben. Többek között azt kérték, hogy Rónai Sándor, DK-s uniós képviselő kérjen bocsánatot, amiért manipulált felvételt hozott nyilvánosságra, valamint az alpolgármestereket Balogh kívánsága szerint cseréljék le. 

A végeredmény: Gyurcsány Ferenc - túlzás nélkül - bohócot csinált a Momentumból.

Kapcsolódó írásaink