Belföld

Merkely: Elérkeztünk a második hullám küszöbére

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a járvány második hullámának küszöbére érkeztünk.

Merkely: Elérkeztünk a második hullám küszöbére
Merkely Béla: A mostani betegek egy jelentős része nem volt külföldön
Fotó: MH/Purger Tamás

A szakember Facebook-on megosztott posztjában idézte fel a Kossuth Rádióban kifejtett szavait, mely szerint az előző hónapban a behurcolt esetekből volt több, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus.

Rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most. Ez az előzőekhez képest nagyjából négyszeres növekedést jelent - tette hozzá.

A vírusfertőzés reprodukciós rátája már egy hete 1 felett van, ami azt jelenti, hogy 1 beteg átlagosan több mint 1 embert fertőz meg.

Objektum doboz

A legfontosabb védekezés most az, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe!

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek - írja a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató portál.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint a üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket  függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön.

Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését - hívják fel a figyelmet.

Kiemelik: fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.  Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 

A magyar emberek együttműködésének köszönhetően a védekezés első szakaszában jól működött ez az éberség, a fegyelem és a másokért érzett felelősség, és ha ezt továbbra is betartjuk, akkor elkerülhető, hogy újabb az életünket megnehezítő korlátozásokra kerüljön sor - áll a tájékoztatásban.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink