Belföld

Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában

Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában, ezért küldték vissza hiánypótlásra - mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában
Megérett a felújításra, mégsem történik semmi
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az elnök ismertetése szerint a közbeszerzési felhívás a jogszabályban „feketén-fehéren” rögzített feltételeknek több pontban sem nem felelt meg.

Kiemelte, a legfontosabb hiba a referencia időszak volt, amit jogszabály határoz meg. Kifejtette, a főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő.

Kovács László a problémát úgy érzékeltette, „ki szeretne olyan ügyvédet megbízni a jogi képviseletre, aki 10 éve nem praktizált (...), az építési beruházásoknál is így van, én nem szeretnék olyan épületben lakni, amit olyan kőműves épít, aki 10 éve nem épített semmit”.

A hatóság elnöke kitért arra is, a közbeszerzési eljárások száma az idei első félévben - valószínűleg a koronavírus-járvány miatt - jelentősen csökkent. Idén az első hat hónapban 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le, aminek az összértéke ezer-háromszáznegyvenhat milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eljárások száma - 2019 hasonló időszakához képest - 25 százalékkel volt kevesebb, értékében pedig 20 százalékkal - tette hozzá.

BKK: Elindult a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés

Megjelent a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.

A júliusban bejelentett ütemtervnek megfelelően - ha kedvező ajánlatok érkeznek és a kormány biztosítja az ígért támogatást - a BKK 2021 februárjában köthet szerződést a kivitelezővel, márciusban kezdődhet a munka, így a Lánchíd 2023-ra „születhet újjá” - olvasható a közleményben.

A BKK a Közbeszerzési Hatóság által kért hiánypótlást néhány nap alatt teljesítette, az eljárásban mindez nem okoz semmilyen késedelmet - írták.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony csak kérdez, de nem intézkedik

ĀFacebook-oldalán készül a járvány esetleges második hullámára a főpolgármester, posztjából az derül ki, hogy eddig kevés érdemi lépés történt az idősotthonok védelmében

Gyurcsány és Bajnai – a privatizáció bajnokai

ĀBaloldali leleményesség, avagy a tisztességes üzleti modell Gyurcsány-módra: az egyik cége felértékelte, egy másik cége megvette, majd az Altus mind „megette”, a háromszorosáért apportálva saját likvid cégvagyonába