Belföld

Karácsony csak kérdez, de nem intézkedik

Facebook-oldalán készül a járvány esetleges második hullámára a főpolgármester, posztjából az derül ki, hogy eddig kevés érdemi lépés történt az idősotthonok védelmében

A fővárosi fenntartású, Pesti úti idősotthont a koronavírus-járvány tavaszi terjedésekor magára hagyó Karácsony Gergely most az akkor aktívan védekezőket figyelmezteti a második hullám veszélyeire.

Karácsony csak kérdez, de nem intézkedik
Továbbra is távol tartja magát a Pesti úti intézménytől a városvezető
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a közösségi médiában már nagyon készül a koronavírus-járvány második hullámára, és erről tegnap bejegyzésben számolt be. Mint ismert, tavasszal a főpolgármester által vezetett Fővárosi Önkormányzat Pesti úti idősotthonában 312 ápolt és 26 ápoló betegedett meg a vírustól, és ötvenöten meghaltak. A fővárosi kormányhivatal vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az intézmény működtetése kapcsán, többek között az állandó orvosi jelenlét és a szükséges személyzet hiányát. A szabálytalanságok miatt meg is bírságolták az intézményt.

A vizsgálatokat követően Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a parlamentben elmondta, hogy az intézményből kórházba vitt betegek rossz állapotban voltak, 97 százalékuk dehidratált volt, 44 százalékukon találtak felfekvést. „Ez a teljes elhanyagolás jele” – jelentette ki a miniszter. A legutóbbi ellenőrzés után a kormányhivatal augusztus elején arról tájékoztatott, hogy az elvárt 109 fő helyett mindössze hatvan ápoló-gondozó dolgozik a félezer főt befogadó intézményben. A közlemény szerint amíg a megfelelő ellátást nem biztosítják az otthonban, új ellátott nem vehető fel.
A főpolgármester tegnapi posztjában arról értekezik: „Az első hullám tapasztalatainak birtokában bölcsebben és felkészültebben kell készülnünk a második hullámra.

Ez mindenkire igaz, de a döntéshozóknak kötelességük.” Ezeket a kijelentéseket akár az első hullám idején elkövetett baklövések beismerésének is tekinthetnénk, ha a bejegyzés folytatásából nem derülne ki, hogy feladatkörével sincs tisztában, saját magát nem tekinti döntéshozónak. „Mi készen állunk erre az együttműködésre, szívesen segítünk is az államnak, az egyházaknak és a magánintézményeknek. Erről is küldök levelet Kásler miniszternek és Müller Cecília tiszti főorvos asszonynak… Amit tehetek ez ügyben, az az, hogy kérdezek” – írta Karácsony.

A hosszú bejegyzésben egyetlen szóval sem jelzi, hogy a szükséges gondozói létszámról mikor fog gondoskodni, az általa felsorolt kilencpontos intézkedési csomag éppen arra utal, hogy az elmúlt hónapokban nagyon kevés érdemi intézkedés történt a hiányosságok pótlása érdekében. Az egyik pont szerint ugyanis az intézményvezetőknek fel kell mérniük, milyen ellátotti és dolgozói létszám mellett képesek teljesíteni az izolációs követelményeket. Saját megfogalmazása szerint ő csak kérdezni tud másoktól – akik az első hullám idején is cselekedtek –, intézkedni nem.

A döntéshozói felelősséget kéri számon a főpolgármesteren a Mi Hazánk Mozgalom is azzal kapcsolatban, hogy Karácsony a budapesti közlekedés rendszeres átszervezésével egyre nagyobb káoszt okoz.

A szervezet közleményében felkéri Karácsony Gergelyt, hogy fejezze be az autósok üldözését. Megfogalmazásuk szerint a főpolgármester újabb eszement, a gépjárművezetőket hátrányosan megkülönböztető ötlettel állt elő. Vasárnap ugyanis újabb, az autósokat sújtó intézkedéseket jelentett be a főváros. A változtatás tizenöt budapesti helyszínt érint, így például Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út–Nagykörút–Rákóczi út–Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot. A Magyar Autóklub szerint az intézkedésektől még nagyobb káosz lesz a fővárosban.

Kapcsolódó írásaink