Belföld

Újabb, az autós társadalmat büntető rendelkezést hozott a főváros

Vasárnap újabb, az autósokat sújtó intézkedéseket jelentett be a Karácsony Gergely vezette főváros. Az MTI közlése szerint augusztusban a forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezetnek be Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével. Az autóval közlekedő emberek eddig sem fogadták jól a kiszorításukra tett kísérletet. Az újabb ötlet - az elhibázott biciklisávok mellett - tovább lassítja majd a pesti közlekedést, a Magyar Autóklub szerint még nagyobb káosz lesz a fővárosban.

Újabb, az autós társadalmat büntető rendelkezést hozott a főváros
Ismét az autósokat bünteti a főváros, ezúttal Erzsébetvárosban (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Katona László

A BKK a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők – írja az Origo.

A változtatás tizenöt budapesti helyszínt érint, így Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették, hogy a változtatások részeként több helyen tilos lesz parkolni, valamint 250 új forgalmi táblát is felállítanak. Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul.

A Fővárosi Önkormányzat a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon várja a fővárosiak véleményét augusztus 15-től a bevezetett változásokról - közölte a BKK.

Átgondolatlan és ésszerűtlen az erzsébetvárosi önkormányzat forgalomcsillapítási terve - kommentálta korábban a terveket Veres Zoltán, fideszes önkormányzati képviselő. A HírTV-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy augusztustól káoszt fog okozni az új forgalmi rend, nagyobb lesz a károsanyag-kibocsátás és a balesetveszély is.

Terézváros szintén terepe a változtatásoknak, az Andrássy út is is egyike annak a 15 helyszínnek, ahol elkezdődnek a forgalomcsillapítási kísérletek a fővárosban.

Az egyik legnépszerűbb pesti út szervízútjának egy szakaszát zárták le az autós és kerékpáros forgalom elől, így a biciklisek a járdára kényszerülnek, ami balesetveszélyes. A gyalogosokat kerülgetve, nagy sebességgel haladnak a biciklisek az Andrássy út járdáján. A Vörösmarty utca és Rózsa utca közötti szakaszt ugyanis lezárták az autós és biciklis forgalom elől.

Dupla annyi pénzt akart elkülöníteni a kiállításra és a közterületi bútorokra a polgármester, mint amennyire szüksége lett volna - értékelte Lindmayer Viktor. VI. kerületi fideszes képviselő az intézkedést, amit balesetveszélyesnek és átgondolatlannak tart.

A Magyar Autóklub szintén úgy látja, hogy káoszt okozhat a fővárosi utakon a forgalomcsillapítási próbaidőszak.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányék ledarálnák a Momentumot

ĀHétértékelő. A veszély nem múlt el, az olasz számok is igazolják a magyar kormány aggodalmait az illegális migráció és a koronavírus összefüggésével kapcsolatban