Belföld

Kitart az orvosi kamara a sztrájkfenyegetés mellett

Amint azt júniusban megírtuk, a veszélyhelyzet megszűnése után azonnal élesítette sztrájkfenyegetését a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A köztestület Kincses Gyula – a Gyurcsány-kormány egykori egészségügyi államtitkára, „a vizitdíj atyja„ – elnökké választása után már tavaly közölte, a hatékonyabb bérharc érdekében sztrájkképessé kívánják tenni az egészségügyet.

Kitart az orvosi kamara a sztrájkfenyegetés mellett
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Arra biztatják a dolgozókat, mondják fel az önként vállalt többletmunka-szerződéseket, ez pedig valójában részleges sztrájkot jelentene. Az egészségügyi sztrájk békeidőben is számtalan morális problémát felvet, a MOK viszont a járvány kezdetén sem sietett leállítani az akciót. A humántárca márciusban megállapította: „példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt”.

Ezután két hónapig nem esett szó a sztrájkról – bár magát a sztrájk kifejezést egyébként sem használják –, viszont rendszeresen bírálták a kormányzat járvány elleni intézkedéseit. A rendkívüli jogrend júniusi  megszüntetése után azonban újraindították a többletmunka-szerződések felmondására irányuló kampányt.

Az akcióhoz egy formanyomtatvánnyal és meghatalmazással lehet csatlakozni, ezeket a kamara központi ügyvédi letétbe helyezi – tudatta akkor a MOK.

Nem ismert, mennyien küldték be eddig a kért dokumentumokat, úgy tűnik azonban, a hadművelethez a kamaránál egyelőre hiányzik egy kulcsszereplő: az ügyvéd. A minap ugyanis felhívást tettek közzé, amely szerint „az önként vállalt többletmunka felmondónyilatkozatai szépen gyűlnek, mi pedig ügyvédi pályázatot hirdetünk a kampányunkhoz".

Az ügyvéd feladata lenne a felmondó nyilatkozatok kezelésével összefüggő jogi képviseleti tevékenység ellátása, a nyilatkozatok letéti őrzése, valamint a jognyilatkozatoknak az adott munkáltató, foglalkoztató részére történő átadása – ha erre sor kerül, vagyis nem sikerül megegyezni a kormánnyal a béremelésről.

„Egy olyan akcióban vehet részt a pályázó, ami meg tudja változtatni az egészségügyet" – fogalmaz közösségi oldalán a MOK. A pályázat beadási határideje augusztus 15., döntést legkésőbb szeptember végére ígérnek.

Kapcsolódó írásaink