Belföld

Gyurcsányék ledarálnák a Momentumot

Hétértékelő. A veszély nem múlt el, az olasz számok is igazolják a magyar kormány aggodalmait az illegális migráció és a koronavírus összefüggésével kapcsolatban

Koronavírus-helyzet, gödi botrány a baloldalon és Lánchíd-ügy – ezekről is beszélt lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, a múlt heti fejleményeket értékelve.

Gyurcsányék ledarálnák a Momentumot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Gyurcsány Ferenc megmondta, káosz lesz, ha kormányra kerülnek. Kicsiben ez már meg is valósult Gödön – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, a momentumos városvezetés és a DK között kirobbant, immár országos szintű konfliktusról. Szerinte Fekete-Győr Andrásék abba a csapdába kerültek, mint korábban Botka László és társai. Nem akarnak látványosan együttműködni a bukott kormányfővel, aki továbbra is a bevett módszereket alkalmazza: hamisít, lejárató akciókat indít a szövetségeseivel szemben. A vita lényege egyébként az, hogy egy vagy két ellenzéki lista lesz-e a 2022-es választáson. Az ilyen csetepaték inkább az utóbbi felé tolják a történetet, Fekete-Győrék is ezzel próbálkoznak, ám végül alighanem mindenkinek „be kell állnia a sorba” a baloldalon.

Kiszelly éppen ezért úgy látja, hiába születik most Göd kapcsán megegyezés, a Gyurcsány-féle bomlasztás folytatódik majd. Az MSZP a DK felé gravitál, a többiek inkább menekülnének Gyurcsány elől, a „huszonegyedik századi” pártok vezetője pedig csak a Momentum lehet. Ezért akarják őket ledarálni a DK-sok, akik nem érik be kevesebbel, mint a baloldali piacvezető státusával, véli az elemző. Ami az újabb baloldali miniszterelnök-jelölti castingot illeti, Gyurcsányék ezt minél korábban lerendeznék, hiszen éppen jól állnak a kutatásokban.

Időközben a Lánchíd-felújítás ügyében megy tovább a pingpongozás, a kormány jól csinálta, hogy kikényszerítette a tender kiírását – mutatott rá Kiszelly, aki szerint Karácsonyék el akarták húzni az eljárást, szimbolikus, „kormányra mutogatós” ügyet csinálva belőle. Csakhogy lépéskényszerbe kerültek, s még az is kiderült, kicsiben már stikliznének – utalt a potenciális hídépítő cégek körüli találgatásokra az elemző. Felidézte azt is, először jöttek Czeglédy Csaba megbízásai, vagyis egyértelmű, hogy hatalomra kerülve megint próbálják a haveroknak tolni a pénzt, a felújítást is a gyanú szerint a baloldalhoz húzó vállalkozáshoz csatornáznák. Mindenesetre a labda most megint az önkormányzatnál pattog, s az egész botrány azt bizonyítja, hogy Karácsony Gergely és csapata alkalmatlan, mondta.

Vidnyánszky Attila megfenyegetése Kiszelly szerint a szokásos Gyurcsány-reakció, a bukott kormányfő mindig azt akarja, hogy ő legyen a leghevesebb kormányellenes. Újabb megnyilvánulása a szélsőséges kommunikáció csimborasszója, jakobinus totalitarizmus.

A veszély nem múlt el, az olasz számok is igazolják a magyar kormány aggodalmait az illegális migráció és a fertőzés összefüggésével kapcsolatban – mondta a koronavírus-helyzet kapcsán a szakértő, aki szerint nem szabad beengedni ilyen kockázatot az országba. Rá­adásul a magyarok több formában és alkalommal is kifejezték akaratukat arra vonatkozóan, hogy „nem leszünk bevándorlóország”. A visegrádiak a határvédelemben vállalnának szerepet, a rugalmas szolidaritás jegyében, továbbá oda visszük a segítséget, ahol a baj van – most éppen Bejrútba.

Ami az uniós ügyeket illeti, főpróbának lesz tekinthető az Európai Bizottság első, úgynevezett jogállamisági jelentése, mely „független” civilek beszámolói alapján készül. Az Európai Parlament erre hivatkozva tesz majd újabb próbát az állandó jogállamisági mechanizmus bevezetésével, a források megvonásával.

Kapcsolódó írásaink

Befuccsolt receptek

ĀHétértékelő. Az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokat teljes egészében a DK elnöke dominálja, neki könyörögnek befutó helyekért – mondta Deák Dániel elemző