Belföld

Gödöllő baloldali polgármestere közpénzen utazott el a horvát tengerpartra

Gémesi György, Gödöllő baloldali polgármestere a koronavírus-járványra hivatkozva csökkentette a városi alkalmazottak fizetését és a városi intézmények költségvetéseit, mindeközben pedig saját hivatalának egymilliárd forint értékű felújításáról, és egy több millió forint értékű hivatali luxusterepjáró beszerzéséről is döntött. Arról nem is beszélve, hogy kabinetfőnökével egy önkormányzati esemény apropóján közpénzből utazott a horvát tengerpartra nyaralni - írja az Origo.

Gödöllő baloldali polgármestere közpénzen utazott el a horvát tengerpartra
Gémesi György, Gödöllő baloldali polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint ismert, a különleges jogrend bevezetésével a polgármestereknek rendkívüli hatalmuk lett, egy-egy fontos ügyben a képviselő-testület megkérdezése nélkül dönthettek. Gémesi György pedig nem is habozott, drasztikus megszorításokat vezetett be.

Csakhogy eközben maga és barátai számára igencsak kedvező döntéseket hozott.

Április 22-én Gémesi a gödöllői önkormányzat nevében a GENERALBAU CENTER Kft.-vel aláírta a polgármesteri hivatal kivitelezéséről szóló szerződést. A megállapodás értelmében a cég 999.786.886 forint + ÁFA értékben újíthatja fel az épületet 2022 áprilisáig. A beruházás bruttó értéke pedig a 2021-es és 2022-es városi költségvetést is terhelni fogja.

Májusban már „hivatali használatra”, szigorúan közpénzből vetetett egy új városi luxusterepjárót. A kiválasztott jármű alapára listaáron 8 millió forintnál kezdődik.

Emellett az önkormányzat 4,5 millió forintot szórt el székekre. A Testőrlaktanyába soron kívül beterveztek mintegy 80 darab széket arra hivatkozva, hogy egyszer majd lesznek itt rendezvények. Könnyen kiszámolható, hogy a gödöllői önkormányzat bőven a piaci ár felett, nagyságrendileg 55-60 ezer forint értékben vásárolt székeket.

És ha mindez még nem lenne elég, a járvány első hullámának lecsengése után Gémesi György a tanácsadójával egy önkormányzati esemény apropóján közpénzből a horvát tengerpartra utazott nyaralni. 

Helyreigazítás

A cikk valótlanul állította, hogy Gémesi a járványra hivatkozva csökkentette a városi alkalmazottak fizetését.

A valóságban sem a Polgármesteri Hivatal, sem pedig Gödöllő Város Önkormányzata által fenntartott intézmények alkalmazottainak a fizetése a veszélyhelyzet kihirdetését követően nem csökkent, sőt az ez év januárjában (önkormányzati dolgozók esetén márciusban) biztosított fizetésemelések is változatlan formában folyósításra kerültek.

Nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, hogy közel 5.000.000.- Ft értékben vásárolt székeket az Önkormányzat, miközben az önkormányzati dolgozók fizetésének megtartására nem jutott pénz, az Önkormányzat 4,5 millió forintot szórt el székekre.
A valóság ezzel szemben az, hogy az Önkormányzat a Testőrlaktanya felújításához kapcsolódóan székeket egyáltalán nem vásárolt. A székvásárlás ugyan a költségvetésben, mint tervezett kiadás szerepelt, azonban a járványhelyzetre tekintettel a vásárlások elmaradtak, így ilyen jellegű kiadás a költségvetést nem terhelte.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink