Belföld

Továbbfejlesztik a KRÉTA-rendszert

Az új modul segíti a tanárok és diákok online kommunikációját, a feladatkiadást, szükségtelenné téve egyéb szoftvereket

Jól vizsgázott a KRÉTA a távoktatás alatt, az akár négymillió bejelentkezést is tudta kezelni, ám a járvány esetleges következő hullámára készülve megkezdődött a fejlesztése – tudatta Rétvári Bence államtitkár.

Továbbfejlesztik a KRÉTA-rendszert
Rétvári: A KRÉTA elsődlegesen tanügyigazgatási rendszer, nem a digitális oktatásra alakították ki, azonban megállta a helyét a rendkívüli helyzetben is
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A KRÉTA-rendszer kibővítése és átparaméterezése a koronavírus-járvány első hulláma kapcsán többletforrást nem igényelt, azonban jelentős segítséget adott a digitális oktatásban – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Csányi Tamás képviselőnek a KRÉTA költségeit firtató írásbeli kérdésére adott válaszában. Az államtitkár közölte: az érintett (március-június) időszakban a rendszer már meglévő funkcióit használták a tanárok és diákok. A KRÉTA elsődlegesen tanügyigazgatási rendszer, nem a digitális oktatásra alakították ki, de megállta a helyét a rendkívüli helyzetben is – emelte ki Rétvári. Erre példákat is sorolt, így, hogy a küldött üzenetek száma átlagosan kétszázszorosára, a rögzített házi feladatok száma harmincötszörösére, az elektronikusan intézett ügyek száma háromszorosára nőtt. Az értékelések száma 46 millió volt, a küldött üzeneteké 13,770 millió, a házi feladatoké több mint tizenegymillió, az egy napon belüli belépések legmagasabb száma pedig négymillió.

Tekintettel arra, hogy a kormány fel akar készülni a járvány második hullámának lehetőségére, ezért a digitális oktatás hatékonyabb támogatásához megkezdődött a KRÉTA részét képező Digitális Kollaborációs Tér (DKT) paraméterezése – tudatta az államtitkár. Hozzátette, ez egy olyan komplex modul, amely a tanárok és diákok online együttműködését, kommunikációját, feladatkiadását szolgálja, szükségtelenné téve egyéb szoftverek használatát. A modul alkalmas a tanórai és a házi feladatok egységes rendszerben történő megjelenítésére, csoportos projektfeladatok kezelésére, a beadási határidők számontartására, továbbá kommunikációs platformot biztosít. A beszerzésre az operatív törzs jóváhagyásával került sor, a fejlesztés költségeit pedig a kormány költségvetési forrásból biztosította. A teljes fejlesztés év végéig fejeződik be, de a modul egy része már október elsejétől használható lesz – tájékoztatott Rétvári.

Lapunknak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a júniusban adott interjúban azt mondta, jól vizsgázott a KRÉTA-rendszer a távoktatás idején a rendkívüli terhelés alatt, bebizonyította, hogy ezeket a helyzeteket is tudja kezelni. Rengeteg pedagógus a KRÉTA-rendszeren keresztül küldte ki a feladatokat, volt olyan nap, amikor négymillió bejelentkezés történt, illetve olyan is előfordult, hogy több mint kétmillió értékelés jelent meg a KRÉTA felületén – mutatott rá az intézményfenntartó vezetője, jelezve: a tapasztalatok alapján további fejlesztés vár a rendszerre.

Kapcsolódó írásaink

Ingyentankönyv mindenkinek

ĀRétvári Bence: Eddig évi tizenkétmilliárdot, a kormány újabb döntése révén jövőre további másfél milliárdos terhet veszünk le a családok válláról a kiadványok díjmentes biztosításával

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom