Belföld

Niedermüller százmilliós hasznot hajt az egyik közismert baloldali cégvezérnek

Százmilliós pénznyelőt épít Gyurcsány embere, Niedermüller Péter polgármester Erzsébetvárosban a parkolási biznisz keretei között.

Niedermüller százmilliós hasznot hajt az egyik közismert baloldali cégvezérnek
Niedermüller Péter munkában
Fotó: MH/Purger Tamás

A Niedermüller Péter vezette önkormányzat június 26-án úgy döntött, hogy nemcsak a parkolás szabályait változtatják meg, hanem egyúttal százmilliós hasznot is hajt az egyik közismert baloldali cégvezérnek.

A VII. kerületnek keletkezett 750 millió forint behajtatlan követelése, amely parkolási büntetésekből jött össze. A baloldali városvezetés úgy döntött, hogy a kintlévőségeket eladja egy külsős cégnek, akik behajtják a tartozásokat. Ez az üzleti világban nem ritka, bevett gyakorlat, hogy cégek a nehezen behajtható tartozásokat eladják. 

Egy nagy magyarországi bank vezető munkatársa az Origonak elmondta, hogy az ilyen jellegű - például parkolási - adósságokat nem éri meg eladni, olcsón pláne nem. Amikor az ügylet részleteiről is értesült a szakember, a portálnak azt mondta, a feltételek feltűnően kedvezőek a külsős cég számára. 

Természetesen a Kupper András érdekeltségébe tartozó cég kapta meg az üzletet - írják.

A megkötött üzlet lényege ugyanis az, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat átadta a 750 millió forintnyi tartozást Kupperék cégének, cserébe a parkolócég vállalta, hogy a behajtott összeg 30%-át kifizeti az önkormányzatnak. Tehát: nem arról van szó, hogy a 750 millió forintos tartozást eladták 250 millióért a parkolócégnek (vagy akármekkora, de fix összegért) - még egy ilyen megállapodásból is hatalmas anyagi kára származna az önkormányzatnak -, hanem csak utólag, a behajtott összeg után kap az önkormányzat 30%-os részt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy amennyiben 15 ezer forintot sikerül behajtani, akkor abból 5 ezer forint jár az önkormányzatnak, 10 ezer Kupperék cégénél marad.

Másrészt viszont azt is jelenti, hogy a szerződés összes kockázatát az önkormányzat vállalja, a parkolási cég semennyit, hiszen csak abból a pénzből kell fizetniük, amit be tudtak hajtani. 

Kupper ismét óriási hasznot hajtó üzletet kötött tehát a VII. kerületi baloldali önkormányzattal. Az önkormányzatot hatalmas anyagi kár éri, míg a parkolócég nyeresége garantált.

Arra sincs érthető magyarázat, hogy a VII. kerület DK-s vezetése miért egy gyanús hátterű parkolócégnek adta át a tartozásokat, miért nem egy profi behajtócégnek.

Az erzsébetvárosi események alapján úgy tűnik, hogy a parkolásbiznisz továbbra is a baloldali pártok pártkasszájának legjelentősebb forrása - írja a portál.

Kapcsolódó írásaink

Dráguló budapesti parkolás

ĀFürjes: Fejezze be az autósok üldözését a főpolgármester, számolja fel a forgalmas utakon kialakított kerékpársávokat!