Belföld

Magánkézbe kerülhet Pécs legsikeresebb közműcége

Péterffy Attila ellenzéki polgármester korábbi munkáltatója, a francia multinacionális vállalat nem először lehet nyertes Baranyában

A pécsi távfűtést biztosító PÉTÁV a város szinte egyetlen, jól működő és pénzügyileg is nyereséges cége, amelynek a városi önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. mellett kisebbségi tulajdonosa a francia Veolia.

Magánkézbe kerülhet Pécs  legsikeresebb közműcége
Péterffy Attila, Pécs balliberális polgármestere
Fotó: peterffyattila.hu

Néhány hónapja a koronavírus-járvány idején a Péterffy Attila vezette baloldali önkormányzat már négyszázmilliós osztalékot is kivett a PÉTÁV-ból, jelentős összeghez juttatva azt francia céget, amelynek alkalmazásában állt korábban a Pannon Hőerőmű vezetőjeként a jelenlegi polgármester. Péterffynek köszönhetően hamarosan még előnyösebb üzletet köthet a multicég. A Pécs Aktuál információi szerint a városvezetés egy ideje tárgyal a Veolia vezetésével a helyi távfűtővállalat tulajdonrészének eladásáról.

A Veolia 2007-ben már megvásárolta a Pannonpower részvényeinek 99,94 százalékát, így a céghez tartozó leányvállalatok – a Pannon Hőerőmű Zrt., a PANNONGREEN Kft., a Pannon-Hő Kft., illetve a Pannon-Biomassza Kft. – felett is megszerezte az irányítást. A lap forrásai azt állítják, hogy a tavaly ősszel hatalomra került baloldali városvezetés hetek óta zárt ajtók mögött folytat tárgyalásokat a multicéggel a távfűtővállalt eladásáról.

A pécsi portál megkeresésére a Veolia nem cáfolta egyértelműen az értesülésüket. Csupán azt közölték, hogy nem áll módjukban felvilágosítást adni a további részletkérdésekben, hogy jelenleg nincs napirendben a PÉTÁV Kft. üzletrészének megvásárlása. Ruzsa Csaba gazdasági alpolgármester a tárgyalás tényét elismerte, azonban kijelentése szerint csupán szerződés-módosításról van szó, a PÉTÁV üzletrészének eladásáról ő nem tárgyalt.

„Mivel egy sikeres, stratégiailag fontos cégről van szó, a pécsiek érdeke mindenképpen az lenne, hogy magyar kézben maradjon a vállalat” – kommentálta a hallottakat Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője. „Mivel még a járvány idején is Péterffy Attila korábbi cégének kedvező döntés született, nagyon gyanúsak az értékesítésről szóló hírek” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom