Belföld

Gulyás Gergely: Romlott Európában a koronavírus-helyzet

A kormányülés a koronavírushelyzet értékelésével kezdődött – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely: Romlott Európában a koronavírus-helyzet
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely azt mondta, a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány. Hangsúlyozta: nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba.     

A többi európai országban - a balti államok és Finnország kivételével - lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon - tette hozzá.

Objektum doboz

A zöld jelölésű országokba is csak fokozott óvatosság mellett javasolja a kormány az utazást - mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra is, hogy Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony.

Jó remény van arra, hogy Magyarország még az idén eléri a tavalyi foglalkoztatási adatokat - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: ősszel lehet több adatra számítani a magyar gazdaság idei működéséről. Megjegyezte, azzal senki nem tud semmit tenni a világon, hogy volt egy másfél hónapos leállás, rendkívül mérsékelt működés a gazdaságban.

Megfelelő rendőri erő áll rendelkezésre a határok védelmére

A Röszkénél megakadályozott erőszakos migránsbetörés azt bizonyítja, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a külső határok védelmére - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Gulyás Gergely közölte: a kormányülésen meghallgatták a belügyminiszter beszámolóját a röszkei eseményekről. Csaknem száz ismeretlen állampolgár négy-öt csoportban, erőszakosan próbált betörni augusztus 4-én éjjel 11 órakor a röszkei határzárnál, de ezt az összevont rendőri erők megakadályozták. Egy líbiai állampolgár lépett át jogellenesen Magyarországra, ellene eljárás folyik - tette hozzá.

A belügyminiszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy megfelelő számú rendőr áll rendelkezésre a határok védelmére, és a viszonylag heves, erős, erőszakos kísérletek is megakadályozhatók a rendőrök gyors összevonásával.

A rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki, hogy a következő hetekben-hónapokban a határ fenyegetettsége nőni fog, ez nagymértéken függ attól, hogy fennmarad-e a balkáni útvonal koronavírus miatti viszonylagos zártsága - mondta a miniszter.

A Belügyminisztérium műszaki személyzettel segít Libanonnak

A Belügyminisztérium Libanon kérésére műszaki személyzettel segíti a bejrúti robbanás következményeinek elhárítását - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Elmondta: szerda este Libanon segítséget, műszaki személyzetet is kért a Belügyminisztériumból, amire 50 percen belül reagáltak, a segítségnyújtás csütörtökön hivatalosan meg is történik. Megerősítette: a kormány döntése alapján azonnali segítségként egymillió eurót juttatnak el a maronita szír egyháznak a bejrúti robbanás következményeinek enyhítésére.

A pénz csütörtökön megérkezik a Hungary Helps programon keresztül - közölte.

Gulyás Gergely a kormány nevében együttérzését fejezte ki a libanoni népnek, és reményének adott hangot, hogy a teljes körű kivizsgálás igazolja majd, nem áll szándékosság a történések mögött.

Közölte azt is, hogy a Külügyminisztérium információi szerint magyar sebesült, halott nincsen.

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő
Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A fesztiváloknak szánt összeg 700 millió forintos támogatási keret lesz. A klubok esetén a PIM, a fesztiváloknál a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz a felelős - emelte ki a kormányszóvivő. 

Újabb támogatás a könnyűzenei kluboknak és a fesztiválszervezőknek

A kormány újabb, 2 milliárd 120 millió forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Közlése szerint vidéken 80 könnyűzenei klub, játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amiből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg, vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forintos támogatással.

Emellett - folytatta - körülbelül 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphatna 30 millió forint támogatást, amelyből egyenként szintén tíz-tíz könnyűzenei eseményt valósítanának meg, így ez 200 koncertet jelentene, és erre 600 millió forint áll rendelkezésre. Elmondta: a határon túli zenei színpadokat is támogatnák; 11 ilyen klubbal számolnak, amelyek ugyancsak maximum 9 millió forintból egyenként 11-11 könnyűzenei eseményt rendezhetnének, így összesen 120 rendezvényre 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

Szentkirályi Alexandra közölte: a fesztiválok esetében 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el.

A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

A migránsbetöréssel kapcsolatban Pintér Sándor belügyminiszter ismertette a kormánynak, hogy 90-100 fő közötti létszámban, négy csoportban próbáltak meg betörni tegnap Röszkénél. Egy ember ellen eljárás folyamatban van. Pintér Sándor arról tájékoztatta a kormányt, hogy megfelelő létszámú rendőri állomány volt jelent. Gulyás Gergely szerint könnyen előfordulhat, hogy romlani fog a helyzet a déli határnál.

Egymillió euróval támogatja a magyar kormány a szír katolikus egyházat a libanoni robbanás miatt. A kormány más módon is segít.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a főpolgármester elvesztette a korábban rá jellemző higgadtságot.

A miniszter a Lánchíd-felújításával kapcsolatos tender csúszásával kapcsolatban reagált így. Ismertette az építési beruházással kapcsolatos rendelkezéseket, ami szerinte nem Karácsonyéknak ad igazat. A főpolgármester szerezze vissza higgadtságát, és olvassa el a jogszabályokat – szólította fel a főpolgármestert.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Gyurcsány Ferenc fenyegetőzésével kapcsolatban azt mondta, hogy felháborító. Ha Karácsony Gergelytől higgadtságot kértünk, akkor Gyurcsány Ferenctől józanságot kérünk, reggel, délben, meg este, vagy, hogy ő is értse, „reggel, éjjel meg este” – szúrt oda az öszödi beszéde egyik részével a DK elnökének a miniszter.

Egyelőre nincs döntés a nagyobb rendezvények további sorsáról, a jelenlegi szabályok augusztus végéig tarthatók. Az Operatív Törzs jelzése alapján a kormány áttekinti a helyzetet –tette hozzá Gulyás Gergely.

Gyenge csapatnak is lehet drukkolni – utalt ismét a Lánchíd-tender csúszására, szerinte egy jogi végzettségű embernek 10 perc lenne módosítani a kiírást.

Hol van ebben az üldöztetés? – tett fel a kérdést a miniszter Karácsony Gergely kifakadásával kapcsolatban. Mint ismert, a főpolgármester így reagált arra, hogy a Közbeszerzési Hatóság tartalmi okokra hivatkozva visszadobta a Lánchíddal kapcsolatos tender. A kormány célja az, hogy a Lánchídat minél előbb felújítsák – tette hozzá, azt is kiemelve, hogy Tarlós István alatt „rég fel lett volna újítva a híd.„

Kapcsolódó írásaink

Kormányzásképtelen, civakodó pártok

ĀBorítékolható volt, hogy előbb-utóbb kirobban a háború a Gyurcsány Ferenc vezette DK és a Momentum között – mondta lapunknak Deák Dániel politológus