Belföld

Budapesti Soros-akciók

Klímaügyi látszategyeztetésbe kezd a fővárosi önkormányzat, amely azonban továbbra is adós a kampányban beígért stratégiával és akciótervvel

Hiánypótlónak szánt lakossági akcióval teremtené meg a készülő fővárosi klímastratégia társadalmi támogatottságát a főváros, ám sokkal inkább tűnik halogatásnak a közösségi gyűlés megszervezése. Így viszont legalább újabb Soros-szervezet kapott munkát a Karácsony-féle önkormányzattól.

Budapesti Soros-akciók
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Alighanem a Soros-féle hálózat befolyását is növelheti Karácsony Gergely újabb „hiánypótló” kezdeményezése. Miközben a főpolgármester továbbra sem tud mit kezdeni a Lánchíd felújításának ügyével, úgynevezett közösségi gyűlésre hív klímaügyben tízezer budapestit. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint az akció célja, hogy a résztvevők alaposabban megvitassák a jelzett témát, majd javaslatot tegyenek a döntéshozóknak. A később más témákkal folytatódó, rendszeresnek szánt programot a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítják le – ez a szervezet pedig a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok egyik kiemelt partnere.

A részletek még nem ismertek, ám azt már szintén tudatta a hivatal, hogy a részvételért cserébe negyvenezer forintnyi juttatást biztosítanak a résztvevőknek, az önkormányzat pedig étkezésről és frissítő italokról gondoskodik. Az önkormányzat a közlemény szerint a szak­értői előadásokat meghallgatók véleményére alapozná a főváros régóta esedékes klímastratégiáját.

A DemNet lapzártánkig nem válaszolt a részletekre vonatkozó kérdéseinkre, az ATV-ben azonban Bördős Éva igazgató arról beszélt, abban bízik, hogy a Belügyminisztérium által rendelkezésükre bocsátott adatsor nyomán megkeresett tízezer főből több százan jeleznek majd vissza. Közülük ötven főt választanak majd ki résztvevőnek, csak nekik jár a negyvenezres juttatás. A kiválasztásra külön módszertant dolgoztak ki, a cél az, hogy ezzel minél pontosabban leképezzék Budapest lakosságát. Napokig fognak beszélni egy témáról, ezúttal a klímaváltozásról – foglalta össze a lényeget az igazgató. „Nem áll távol az esküdtszéki rendszertől a felvetés” – jegyezte meg.

Le Marietta fővárosi főtanácsadó szerint nagy a bizonytalanság a társadalomban azzal kapcsolatban, hova haladnak, az úgynevezett közösségi gyűlés pedig azt segíti, hogy jobb döntéseket hozzanak. A résztvevők felvetései a Fővárosi Közgyűlés elé kerülnek, illetve egy szakmai reakció is születik velük kapcsolatban. Ebből még csak a klímastratégia készülhet el, az akciótervre később kerül sor, vagyis Karácsony egyik kiemelt kampányígéretének megvalósulása jócskán odébb van.

Ez annak tükrében érdekes körülmény, hogy a zöldügyben az ellenzék által érzéketlennek bélyegzett kormány már elkészítette a maga, 2030-ig szóló klímavédelmi stratégiáját, 2040-es kitekintéssel, sőt júniusban a globális felmelegedés elleni cselekvési tervről szóló törvényt is elfogadta a parlament. Igaz, azt a baloldal nem szavazta meg.

Ami a Soros-befolyást illeti, a főváros már korábban megállapodott a Transparency International nevű szervezettel, amely elkészítette az Ez a minimum! című antikorrup­ciós programot. Hogy ebből konkrétan mi valósult meg, arról azóta sem hallottunk. Ám arról igen, hogy Soros a pandémiára hivatkozva nagyjából egymillió eurót adományozott a Karácsony-féle városvezetésnek. Ennek elköltése körül ugyancsak számos kérdőjel és tisztázatlanság merült fel.

Kapcsolódó írásaink

A Soros-szervezetek a fiatalokat célozzák meg

ĀSzázadvég: A fiatalság energiáit és közéleti érdeklődését valójában nyomásgyakorlásra, politikai célokra használják fel a nyílt társadalmat megvalósítani próbáló Soros-szervezetek