Belföld

Zuglói autósok is elestek a herminamezei csatában

Karácsony utódjai, a baloldali városvezetés elszabotálta a fideszes indítványra elfogadott javaslatot a XIV. kerületiek számára ingyenes parkolásról, elkezdődött a pénzbehajtás

Miközben a zuglói lakosok számára továbbra sem ingyenes a parkolás, tegnap a XIV. kerület egyik városrészében megkezdődött a fize­tős parkolás premierje.

Zuglói autósok is elestek a herminamezei csatában
Mohó szocialisták. Sok zuglói ismerkedett hétfőn a mikuláscsomaggal, miután nem volt megfelelelő a lakosság tájékoztatása az új fizetős parkolási zóna kialakításával kapcsolatban. Sok helyen elmaradt a parkolási helyek felfestése is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hétfőn életbe lépett a zuglói Herminamezőn a fizetős parkolásról szóló rendelet, megkezdődött a bírságolás is. A lakosság részére nyújtott tájékoztatás elégtelen volt, az üzemeltetés drágább lett – mondta lapunknak Rozgonyi Zoltán, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője. Megdöbbentő, hogy még Karácsony Gergely polgármestersége idején az akkori városvezetés egyetértett abban, hogy a zuglóiak számára legyen ingyenes a parkolás – tette hozzá Rozgonyi –, ám utóda, a Horváth Csaba szocialista polgármester által irányított baloldali önkormányzat ezt is elszabotálta, a mai napig nem alkották meg a rendeletet, ami azt lehetővé tenné. Zuglóban a herminamezei városrészen augusztus elsejével vezették be a legújabb, harmadik zónában a fizetőparkolást, csakhogy a zónába eső utcák felében még fel sem festették a parkolóhelyek területét – mondta lapunknak Várnai László független önkormányzati képviselő hétfő délután, hozzátéve, hogy a polgármesternél maga kezdeményezett hétfőre helyszínbejárást.

Várnai hangsúlyozta, hogy a döntéshez a többséget adó ellenzéki konglomerátumon éppen csak átment a javaslat, hét szocialista és négy DK-s képviselő mellett ugyanis egy LMP-s is megszavazta a fizetőparkolásról szóló rendeletet. A Momentum – amely Rózsa András személyében a parkolásért felelős alpolgármestert adja Zuglóban – nem támogatta az előterjesztést. „Sem gazdaságilag, sem jogilag, sem pedig morálisan nem látjuk sem szükségesnek, sem pedig támogathatónak parkolóórák beszerzését a C-Ware Kft.-től” – írta Rózsa András, aki frakcióvezetője is a Momentumnak, ám az MSZP–DK-tengely úthengerként átvitte a javaslatot. Az elavult, pénzérmés technikát igénylő és drága parkolóautomaták beszállítója a nyolcvanezer rendbeli parkolási csalást miatt elítélt Kupper András cége, a C-Ware Kft. volt. A 78 darab új parkolóóráért egyenként kétmillió forintot fizetett ki az önkormányzat, a négy évre szóló üzemeltetési szerződésért pedig hozzávetőleg négyszázmillió forintot fizet ki majd a kerület.