Belföld

Nem vezetett szabályos nyilvántartást a tagdíjakról és adományokról az LMP

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Lehet Más a Politika (LMP) 2017–2018-as gazdálkodásában.

Nem vezetett szabályos nyilvántartást a tagdíjakról és adományokról az LMP
Schmuck Erzsébet és Kendernay János, az LMP másik társelnökei
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az ellenzéki párt a vizsgált időszakban a könyvviteli nyilvántartásait nem az előírások szerint vezette, 2017-ben nem biztosította a központi költségvetésből kapott támogatások és az egyéb hozzájárulások, adományok szabályszerű nyilvántartását, valamint könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűségét – közölte az ÁSZ.

Az LMP 2018-ban a magánszemélyek adományairól és a tagdíjakról analitikus nyilvántartást nem vezetett, azokat bizonylat nélkül rögzítette számviteli nyilvántartásában, és a teljesítésigazolás nélküli kifizetések miatt nem bizonyított az sem, hogy a kifizetéseket a párt feladatai ellátására fordította.

A kimutatások alapján nem igazolt, hogy a felhasznált közpénzeket átláthatóan és a közélet tisztasága elvének figyelembevételével kezelte az LMP – szögezte le a számvevőszék, amely szerint ezért a párt által közzé tett pénzügyi kimutatás nem mutat valós képet az LMP vagyoni és pénzügyi helyzetéről. Az ÁSZ arról számolt be, hogy a párt társelnökei nem vitatták a megállapításokat, a párt viszont közleményében azt írta, tudomásul veszi, ám vitatja a számvevőszék észrevételeit.

Kapcsolódó írásaink