Belföld

Káosz és balos nyomulás a roma önkormányzatban

Gyurcsánynét is emlegetik az érdekvédelmi szervezetben dúló harcokkal kapcsolatban

Egyre nagyobb a felfordulás az Országos Roma Önkormányzatban, információink szerint már a kormányhivatal is vizsgálódik. Egyesek szerint Gyurcsányék is kavarnak a háttérben, arra mindenesetre mutatkozik szándék, hogy a szervezetet afféle kormányellenes erőként szervezzék meg. Egyelőre sikertelenül.

Káosz és balos nyomulás a roma önkormányzatban
A börtönviselt Kolompár Orbán, a Gyurcsány-korszak embere ismét aktív
Fotó: MH

Továbbra is zavaros viszonyok uralkodnak az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) – írtuk még januárban. A helyzet azóta csak rosszabb lett, a belső ellentétek szinte már az átláthatlanságig összekuszálódtak. Ismeretes: a tavaly október 13-i nemzetiségi választás nyomán elveszítette többségét a Fidesz-partner Lungo Drom, a negyvenhét fős testületben csupán húsz képviselői helyet szerzett meg. A vele szemben létrejött hármas szövetség azonban korántsem egységes, sőt mostanra lényegében szét is esett, megbénítva ezzel a szervezet működését.

Az egymással korábban is sokat vitázó, főellenségnek a Lungo Drom listavezetőjét, Farkas Flóriánt kikiáltó konglomerátum tagja a balos Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM), a Phra­lipe és a Fiatal Romák Országos Szövetsége, azaz a Firosz volt. Bár az önkormányzat elnökét az utóbbi szervezet adta Agócs János Bács-Kiskun megyei vállalkozó személyé­ben, jóval fajsúlyosabbnak látszik az RPM által delegált, börtönviselt Dancs Mihály elnökhelyettes.

Dancs még tavaly decemberben jelentette be, felmondja a „szövetséget” a másik két csoporttal, és Agócs ellenzékeként folytatják,   ami azt sejttette, hogy a Lungo Drom és az RPM veszi át a vezetést. Ennek lehetőségét akkoriban Dancs nem is zárta ki a Népszavának nyilatkozva. Ráadásul súlyos kijelentéseket tett partnereire, mondván, meg akarja akadályozni a cigány önkormányzat pénzének szétlopását. Bejelentette továbbá: a törvényességi felügyeletet ellátó Fővárosi Kormányhivatalhoz fordul, mert véleményük szerint szabálytalanul tartotta meg az ORÖ az alakuló ülését, így Agócs nem is elnök. Úgy tudjuk, ennek eredménye hamarosan megszületik, ráadásul a kormányhivatal több, azóta született döntés jogszerűségét is vizsgálja.

Bár januárban az elnök és rebellis helyettese ismét egymásra talált, akkor a Lungo Drom a tisztázatlan viszonyok elleni tiltakozásként kivonult a tanácskozásról, így a bennmaradók minden pozíciót csendben leosztottak maguknak. A látszatbéke alig fél évig tartott, mostanra számos ORÖ-képviselő kilépett ebből a formációból, s létrejött a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója nevű frakció. Aztán született egy afféle kiegyezés a frakciók között, ám ez csupán részleges volt, ráadásul csupán egyetlen hétig tudták betartani a felek. Azóta három alkalommal nem sikerült határozatképes közgyűlést összehívni, ami igen komoly kudarc Agócs számára.

A konfliktusos helyzetet jól jellemző epizód: Lakatos Oszkár, az ORÖ egyik elnökhelyettese a Népszavának arról beszélt, biztos benne, hogy illegálisan felszerelt lehallgatóberendezésekkel figyelik meg őket, ezért biztonságtechnikai céggel fogják átvilágíttatni a szervezet Dohány utcai székházát. Több képviselőtől is azt hallottuk, Gyurcsányné Dobrev Klára részéről megkeresték őket, azzal a szándékkal, hogy segítsenek átállítani ismét az ellenzéki oldalra az önkormányzatot. A háttérben mindenesetre továbbra is aktív Kolompár Orbán, aki szintén megjárta a börtönt, s a Gyurcsány-kormány idején vezette az akkor még Országos Cigány Önkormányzat elnevezésű érdekképviseleti szervezetet, mindenben támogatva a baloldali kabinetet. Kolompár kifejezetten jó viszonyt ápolt a bukott miniszterelnökkel, és soha nem tagadta baloldali elkötelezettségét. Szerinte az ORÖ feladata az lenne, hogy megszervezze a kormánnyal szembeni ellenállást.

Egyesek szerint Agócs mögött is ő áll tanácsadóként. Ezt a vádat érdekes módon Dancs vetette fel nyilvánosan, amire a feltételezést tagadó Kolompár egy Facebook-videóban azt mondta, annak idején a jelenlegi elnökhelyettes feleségének mandátumot és fizetést adott, neki pedig nem kevés pénzt, amit máig nem adott meg. „Persze tudom, Misi, most nincsen pénzed, hiszen nem minden évben írnak ki országgyűlési választást” – jegyezte meg az exelnök, alighanem arra utalva, hogy Dancs igazgatta a 2014-es voksoláson elindult, csúfos kudarcot valló Magyarországi Cigánypártot, amelynek ajánlásgyűjtéseivel, illetve állami támogatásával kapcsolatban súlyos visszásságok gyanúja merült fel.

Kapcsolódó írásaink