Belföld

Befuccsolt receptek

Hétértékelő. Az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokat teljes egészében a DK elnöke dominálja, neki könyörögnek befutó helyekért – mondta Deák Dániel elemző

Az egyre agresszívebb üzeneteket megfogalmazó DK és Momentum előretörése forró őszt hozhat a magyar belpolitikában – mondta lapunknak Deák Dániel. A politológus arra utalt, hogy mindkét párt – az amerikai balliberálisokhoz hasonlóan – az utcai zavargások kiprovokálásában láthatja a reményt arra, hogy felrázza az ellenzéki szavazókat.

Befuccsolt receptek
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Index ügyén keresztül tökéletesen be lehet mutatni, miként működik a balliberális álhírgenerálás, hiszen miközben azt harsogják a nemzetközi sajtóban, hogy a kormány lehetetlenítette el a lapot, valójában balliberális belharc hatására állt fel a szerkesztőség – mondta lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője utalt arra, hogy a Soros-féle Átlátszó főszerkesztője sem értett egyet az Index újságíróinak döntésével. A tények ugyanakkor nem akadályozzák meg az ellenzéki véleményformálókat és az Index volt munkatársait abban, hogy ezen az ügyön keresztül is lejárassák hazánkat, ismét a sajtószabadság megszűnésével riogassanak – fűzte hozzá az elemző.

Kitért arra is, egyre kevesebben veszik már be a lejárt lemezt, a két héttel ezelőtti „szimpátiatüntetés” is csupán a kötelezőt hozta, azóta egyetlen megmozdulásra sem került sor, nincs elemi felháborodás és kormányellenes hangulat, amit az indexesek reméltek a látványos felmondásuktól. Deák úgy véli, nem működik tehát már a balliberális recept, miután tíz éve folyamatosan diktatúrát kiáltanak, a saját kemény magjukon kívül senkit sem tudnak már ezekkel a hívószavakkal mozgósítani. Ennek ellenére – folytatta – fel akarják használni ezt a témát arra, hogy gyengítsék Magyarország alkuképességét az uniós tárgyalásokon, ahol komoly viták várhatók még a következő hétéves költségvetési ciklus kapcsán. Az Európai Parlament balliberális többsége nem tett le arról, hogy megbüntesse Magyarországot és Lengyelországot. A csatát tehát megnyerték ugyan a V4-országok a júliusi uniós csúcson, de a háború java még hátra van, ősszel is nagy szükség lesz Közép-Európa egységes fellépésére – mutatott rá a politológus.

A belpolitika kapcsán az elemző megjegyezte, nem csak a hitelességüket rombolták le az ellenzéki politikusok, pártjaik is egyre rosszabb állapotban vannak. A kiszivárgó hírek szerint az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokat teljesen Gyurcsány Ferenc dominálja, a szocialisták neki könyörögnek befutó helyekért az egységes ellenzéki listán. Jól mutatja az MSZP alkuképességének gyengeségét, hogy már öt befutó hellyel is beérnék, ami gyakorlatilag a párt teljes megszűnésével érne fel – fogalmazott Deák Dániel. Hozzátette: nagy kérdés, hogy kik lesznek az MSZP új vezetői a tisztújítást követően. Mesterházy Attila esetleges visszatérésével – érvelt az elemző – a szocialisták új lendületet vehetnek, sokkal ellenségesebb lehet a viszony a DK-val, és könnyen létrejöhet egy DK-ellenes baloldali tömb is. Egy dolog viszont borítékolható, a már jól ismert összefogás-vita ismét napirendre kerül hamarosan, így más üzenet vagy vízió megfogalmazása továbbra sem várható az ellenzéki pártoktól.

Deák hangsúlyozta, a liberális és egyre agresszívabb üzeneteket megfogalmazó DK és Momentum előretörése forró őszt hozhat a magyar belpolitikában, hiszen mindkét párt az amerikai balliberálisokhoz hasonlóan az utcai zavargások kiprovokálásában láthatja a reményt arra, hogy felrázza az ellenzéki szavazókat. Az amerikai Black Lives Matter nevű szélsőbaloldali mozgalom szemmel láthatóan minta a számukra – véli Deák –, ráadásul nem is idegen ez a politika tőlük. Elég a Momentum korábbi akcióira gondolni, amelyek többször kontrollt vesztettek és erőszakba csaptak át. Jól példázza ezeknek a politikusoknak a gátlástalanságát, hogy Gyurcsány Ferenc még a radikális baloldaltól is szokatlan, a kommunista diktatúra időszakát felidéző módon fenyegette meg az egyik legnagyobb magyar művészt, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját.

Kapcsolódó írásaink