Belföld

Új fejezet nyílt a támogatások történetében

Kardosné Gyurkó Katalin: A születések számának növekedéséhez a családvédelmi akcióterv átfogó jellege is hozzájárult, így egyfajta családi életpályamodell jött létre

Fontos, hogy a továbbiakban is mindenki biztos lehessen abban: számíthat a már megismert támogatásokra, azokat nem veszik el, nem csökkentik, sőt folyamatosan bővül a körük – mondta lapunknak Kardosné Gyurkó Katalin, a nagycsaládosok egyesületének elnöke.

Új fejezet nyílt a támogatások történetében
„A számok magukért beszélnek, a babaváró támogatást immár százezernél is több család igényelte, és több mint huszonnyolcezren vették fel a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Úgy gondolom, a magyar társadalom a korábbiakban is család- és gyermekbarát volt, ám az elmúlt évtizedben ez egyrészt megerősödött, másrészt jobban láthatóvá is vált, mert a fiatalok és az idősebbek is meg tudták valósítani személyes vágyaikat. Ennek köszönhető a gyermekszám emelkedése, valamint a házasságkötések számának növekedése – reagált Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a KSH közelmúltban megjelent adatsorára. A hivatal szerint idén január és május között 4,8 százalékkal több gyerek született, mint a múlt év első öt hónapjában.

A NOE vezetője hangsúlyozta: a számok magukért beszélnek, hiszen a babaváró támogatást immár százezernél is több család igényelte, a legtöbben a maximálisan igényelhető tízmillió forintot vették fel. Több mint huszonnyolcezren vették fel a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, és a csok esetében is csaknem tizenkétezer igénylőről beszélhetünk.

Jól mutatja a társadalmi igényt az is, hogy a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége már negyvenötezer család életét könnyíti meg. A növekedéshez azonban leginkább a családtámogatások és a családvédelmi akcióterv átfogó jellege, a családok különféle életciklusához történő igazodása járult hozzá, amely így együtt, egyfajta családi életpályamodellé szélesedett – magyarázta Gyurkóné. Hangsúlyozta: a tavaly július 1-én induló családvédelmi akcióterv új fejezetet nyitott a magyar családtámogatások történetében, összességében mintegy kétszázezer családot több mint kilencszázmilliárd forinttal támogatott a kormány.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekvállalás, a családalapítás személyes, érzelmi alapú, nem kizárólag s nem elsősorban anyagi döntés. Az anyagi támogatások azonban nagyon fontos segítséget jelentenek, megadják azt a biztonságérzetet, amelyre a családoknak szükségük van. Sokkal kisebb gond a támogatásoknak köszönhetően az önálló élet, az önálló lakhatás megoldása, így a gyermek vállalása – jelentette ki a NOE elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin szerint a legfontosabb, hogy a továbbiakban is mindenki biztos lehessen abban: számíthat a már megismert támogatásokra, azokat nem veszik el, nem csökkentik, sőt folyamatosan bővül a támogatások köre.

Erre jó példa szerinte a csed emelése, amelynek bejelentésére a pandémia ideje alatt került sor, ami a magyar gazdaság számára is rendkívül nehéz időszakot jelentett, mégis azt mutatta: a kormány elkötelezett e téren.

Kapcsolódó írásaink