Belföld

Együttműködés a védekezéshez

Nemzeti konzultáció 2020. A polgárok jelölhetik ki a kormány mozgásterét

Minél többször hallatják a hangjukat a választópolgárok, annál inkább lehet olyan irányba haladni az országgal, ami a többség akaratával egyezik – mondta lapunknak Juhász Hajnalka, a KDNP alelnöke, országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság alelnöke, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának tagja.

Együttműködés a védekezéshez
Juhász Hajnalka: Életbevágó, hogy megismerjük azokat a kereteket, határokat, amelyek a többségnek elfogadhatók
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Jogászként nem tartja veszélyesnek az ellenzék kérdőív­gyűjtését?

– Természetesen felvet jogi kérdéseket is az ellenzéki ívbegyűjtés, és ezzel a lakosság koronavírussal kapcsolatos véleménynyilvánításának az akadályozása, de elsősorban etikai szempontból kifogásolom azt. A járványhelyzet során többször bebizonyosodott, hogy bármennyire is szeretnénk, úgy látszik, még az sem tud a nemzeti minimum része lenni, hogy a bajban összefogjunk. A baloldali, liberális pártok csupán a rövidlátó politikai haszonszerzésre koncentráltak, és a védekezés – az emberéletek, az egzisztenciák, a munkahelyek megóvása – úgy tűnt, nem volt elsődleges számukra. Ha belegondolok, hogy mindaz az energia, amit politikai ellenfe­leink a kormány és a kormánypártok elgáncsolására fordítottak, fordítanak, a Covid elleni fellépést szolgálná, akkor egy társadalmi jó érzés, az „együtt lépés” érzése jelenhetne meg, és valószínűleg az ő szavazóik is jobban értékelnék a kiállásukat.

– A nemzeti konzultáció tapasztalata szerint hatással van a kormányra?

– A magyar kormány volt az, amely egyedülálló módon először alkalmazta rendszeresen a társadalom véleményének kikérését fontosabb, nagy hatású döntések meghozatala előtt. Ez természetesen nagy felelősség, de nagy legitimációt is biztosít a döntéshozóknak, hiszen a konzultáció eredményéből a napnál világosabban kiderül, hogy egy-egy kérdésről hogyan vélekedik a többség. Bár a demokrácia szabályai szerint elégséges lenne, ha csak négyévente – a parlamenti választások alkalmával – mondanák el az emberek sommásan a véleményüket, de azt gondolom, minél többször hallatják a hangjukat a választópolgárok, annál inkább lehet olyan irányba haladni az országgal, ami a többség akaratával egyezik. Az pedig a meggyőződésem, hogy ez fontos a sikeres kormányzásban.

– Az eredmények alapján sikeresen kezelte a kormány a koronavírus-járványt. Az emberek válaszai hogyan segíthetik a további védekezést?

– A hatékony védekezéshez nemcsak a felkészült egészségügy, nemcsak a jó szakemberek, még csak nem is a segítőkész ellenzék a legfontosabb, hanem az együttműködő polgárok széles tömege. Nélkülük lehetünk bármilyen felkészültek és okosak, nem leszünk hatékonyak a vírus elleni harcban. Éppen ezért életbevágó, hogy megismerjük azokat a kereteket, határokat, amelyek sokak számára elfogadhatók, így kijelölve azt a mozgásteret, amelyet egy esetleges következő járványhullám esetén alkalmazhatunk. Kényes egyensúly ez: az értelem, az érzelem, a szokás és a belátás összhatásából alakul ki a jó védekezés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom